TREND

Trgovci izgubili 33 milijarde

Pad prometa u trgovini povećao se u devet mjeseci, a u prvih šest bio je manji za čak 20 milijardi kuna

ZAGREB - Iako se hrvatski trgovci nadaju da će ovogodišnji prosinac poboljšati maloprodajne promete i dosegnuti lanjskih 12 milijardi kuna, koliko je ostvareno u 2008., podaci za devet mjeseci govore o produbljavanju pada prometa ukupne trgovine.

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o prometu u distributivnoj trgovini (svi oblici trgovanja) prema kojem je pad u prvih devet mjeseci ove godine iznosio 15 posto odnosno za 33,6 milijardi kuna prema isto razdoblju lani.

Pad u prodaji automobila

Promet distributivne trgovine u prvih je šest mjeseci imao pad od 20 milijardi kuna, pa se na temelju ovih podataka može zaključiti da je tijekom ljeta, unatoč turističkoj sezoni i pojačanoj potrošnji trgovina dodatno pala za više od 13 milijardi kuna.

Najveći gubitnici u prvih su devet mjeseci trgovci motornih vozila. Samo je pad u segmetnu ove trgovine, kako na veliki tako i na malo, iznosio 36,8 posto. Primjerice, promet u maloprodaji motornih vozila prošle je godine iznosio 20,74 milijardi kuna, dok je u devet mjeseci 2009. godine bio tek 12,13 milijardi kuna.

Rast potrošnje na ljeto

Stručnjaci procjenjuju da će pad prometa nastaviti i u prvoj polovici iduće godine, a posebice bi mogao biti veliki na početku krizne 2010. Oporavak bi moglo donijeti tek proljeće, no to će, kako se procjenjuje, omogućiti jedino poticanje domaće potrošnje kroz mjere vlade i jačanje gospodarske aktivnosti. Iako je trgovina na veliko u spomenutom radoblju pala za gotovo 16 posto, pad u maloprodaji nije toliko velik i iznosi tek 5,4 posto. To potvrđuje da se građani u vrijeme krize prvo odriču luksuznijih proizvoda od automobila, informatičke opreme, tehnike, namještaja dok se hrana i dalje kupuje isto ili čak i više. Trgovina hrane i pića i duhana je u prvih devet mjeseci porasla za dva posto, a blagi rast prometa imaju i knjižare.

Slabija prodaja na tržnicama

U trgovini na malo informatičkom opremom pad je gotovo 50 posto, dok je promet na tržnicama i štandovima smanjen za 8,5 posto u promatranom razdoblju.

Pevec radi i dalje u Beogradu, Banja Luka čeka stečaj

Nakon što je na Badnjak proglašen stečaj trgovačkog lanaca Pevec u Bjelovaru, agonija Zdravka i Višnje Pevec nastavlja se i u susjednoj Bosni i Hercegovini, točnije u Banjoj Luci gdje bi stečaj mogao biti proglašen već idući tjedan. S druge strane, direktor Pevecovog centra u Beogradu koji je otvoren prije točno godinu dana najavljuje da oni nastavljaju s radom.

Direktor Peveca u Beogradu Dragan Malinović izjavio je kako ne očekuje da će taj prodajni centar otići u stečaj. Za danas je najavio početak pregovora s OTP bankom Srbija, najvećim vjerovnikom, o restrukturiranju tog trgovačkog centra u Srbiji. Kazao je kako je interes OTP banke da zaštiti svoju investiciju,a centar bi radio u manjem obujmu.

Idući tjedan bi, pak, stečajni sudac banjalučkog Osnovnog suda Nedeljko Milijević trebao pokrenuti predstečajni postupak i odrediti predstečajnog upravnika. Predstavnik sinidikata radnika Peveca u Banjoj Luci izjavio je kako su radnici prije nekoliko dana uplatili takse kako bi predstečajni postupak mogao krenuti, a radnici smatraju da je stečaj s preustrojem najbolje rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 16:30