NOVI PODACI EUROSTATA

TRGOVINSKI ODNOSI HRVATSKE S ČLANICAMA EU Najviše izvozimo u Italiju, najviše uvozimo iz Njemačke, a prvi smo u EU po izvozu drva za ogrjev

Ilustracija
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Hrvatska najviše trguje sa zemljama Europske unije, a uvoz i izvoz proizvoda između Hrvatske i ostalih zemalja članica čini čak 78 posto ukupne hrvatske trgovine, objavio je Eurostat u godišnjem izvješću za međunarodnu trgovinu EU u 2017. godini. Hrvatski izvozni proizvod broj jedan jest drvo. U ukupnoj trgovini ogrjevnog drva u EU hrvatsko drvo čini najveći udio, odnosno 24 posto, a iza nas su Slovenija i Francuska.

Prema istim podacima, najbolji su nam trgovinski partneri Njemačka, Italija i Slovenija. Izvoz u Italiju čini 13 posto ukupnog hrvatskog izvoza, potom u Njemačku 12 posto i Sloveniju 11 posto. Hrvatski uvozni partneri isti su kao i izvozni pa tako najviše uvozimo iz Njemačke, 16 posto, a slijede ju Italija s 13 posto i Slovenija s 11 posto. Također, Njemačka je i glavni izvor uvozne robe za više od pola zemalja članica. Primjerice, njemački proizvodi čine 42 posto svih uvezenih dobra Austrije.

U 2017. godini, zemlje EU izvezle su ukupno 5,226 bilijuna eura u dobrima, a 64 posto tog iznosa odnosi se na međusobnu trgovinu zemalja članica. S druge strane, uvoz iznosi 5,131 bilijuna eura u različitim dobrima, a opet se 64 posto odnosi na proizvode zemalja u EU.

Nadalje, uvozom i izvozom EU dominiraju proizvodi poput strojeva i transportne opreme te kemikalija. Čak 42 posto izvoza na razini EU čine strojevi i transportna oprema, a 18 posto kemikalije. Isto tako Europljani najviše uvoze razne strojeve, čak 32 posto.

Izvješće Eurostata ističe i zanimljive podatke koji se tiču trgovine EU-a sa SAD-om i Kinom. Najveći globalni trgovinski partneri EU-a za 2017. godinu i dalje su SAD i Kina, a sa 16,9 posto udjela, odnosno 15,3 posto, zajedno čine trećinu europske trgovine. Međutim, indikativno naglašavaju, udio trgovine s SAD-om iz godine u godinu pada, tako je u zadnjih dvadesetak godina pao za gotovo 10 posto, na 631 bilijuna eura za prošlu godinu. Poziciju „top trgovinskog partnera” SAD-a prijeti preuzeti Kina jer se trgovinski udio s Kinom u istom razdoblju povećao s 5 posto na više od 15 posto i ostvareno je 573 bilijuna eura u međusobnoj trgovini. Najpopularniji kineski proizvod jesu konzole za videoigre na koje su Europljani potrošili 4,5 bilijuna eura, stoji u Eurostatovom izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:01