PRIPREMA ZA NAGODBU

U IGRU OKO AGROKORA UBACUJU SE NEKI NOVI IGRAČI Srpski 'kralj šećera' kupio oko 5 posto Mercatorovih dugova, a spominje se ulazak bankarskog giganta

 
Miodrag Kostić
 Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Uoči objave tablice tražbina i početka procesa nagodbe vjerovnika Agrokora u igru su se počeli ubacivati neki novi igrači, koji žele zauzeti određene pozicije.

Jedan od njih je Miodrag Kostić, srpski “kralj šećera”, koji je proteklih nekoliko godina proširio poslovanje i na Sloveniju, investirajući u različite sektore, od nekretnina do bankarstva. Sada je zainteresiran za kupnju Mercatora S, Agrokorova maloprodajnog lanca u Srbiji koji posluje u okviru slovenskog Mercatora.

Pokušaj zapljene

Prema pisanju slovenskih medija, od austrijskih i talijanskih banaka koje su kreditirale kompaniju posljednjih je tjedana kupio potraživanja u iznosu od 28 milijuna eura, a s konzorcijem banaka koje su Mercatoru dale sindicirani kredit pregovara o kupnji dodatnih 14 milijuna eura tražbina. Imajući u vidu da ukupne financijske obveze Mercatora iznose 738,3 milijuna eura, proizlazi da je Kostić zasad osvojio oko 5,5 posto tih potraživanja.

Kakve su njegove konačne namjere, može se samo nagađati, ali na prvi pogled kupnja maloprodajnog lanca uklapa se u njegovu strategiju “svaštarenja”, osobito u Sloveniji, gdje se spominje kao vlasnik hotela Kempinski u Portorožu te kao jedan od većih dioničara Gorenjske banke.

Najveće pretenzije na Agrokorovu imovinu izvan Hrvatske zasad je pokazao ruski Sberbank, koji sudskim putem nastoji zaplijeniti pojedine kompanije. No, postoje i razmišljanja da bi u procesu nagodbe upravo ruskim bankama mogla pripasti Agrokorova imovina izvan Hrvatske, pa i Mercator. U tom smislu ostaje pitanje u kojoj su mjeri interesi Sberbanka i Kostića kompatibilni, odnosno je li riječ o koordiniranoj akciji ili svatko nastoji realizirati vlastite interese.

S druge strane, na tržištu se spominju i drugi kupci Agrokorova duga, poput fonda iz američke grupacije JP Morgan, iako nije poznato spremaju li se kupovati tražbine za sebe ili su posrednici za druge igrače.

Jačanje pozicija

U financijskim krugovima mogu se čuti interpretacije da pojedini vjerovnici žele ojačati svoje pozicije s obzirom na to da za prihvaćanje nagodbe treba osigurati podršku dvije trećine ukupnih tražbina.

Istodobno, neki su vjerovnici zainteresirani izaći iz cijelog postupka jer ih zanima isključivo naplata dijela njihovih potraživanja. Računaju li da će otpis biti, primjerice, 60 posto, a netko im je već sada spreman platiti 30 posto potraživanja, sigurno će dobro razmisliti što im se isplati. Tablicu s tražbinama, kako su nedavno rekli u Agrokoru, Trgovački sud objavit će do kraja mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:11