VELIKI PAD VRIJEDNOSTI

U OSAM DANA NA BURZAMA JE 'IZBRISANO' ČETIRI TISUĆE MILIJARDI DOLARA Rasprodaja dionica i dalje ne staje: 'Vrijeme za igru je službeno gotovo, djeco!'

Burza u New Yorku
 Brendan McDermid / REUTERS

Vrijednosti dionica na svjetskim burzama u velikom su padu četvrti dan u nizu, s kulminacijom koja je jučer viđena na Wall Streetu. Kako piše Reuters, u samo osam dana s burzi je "izbrisano" 4 bilijuna dolara, nakon što je počeo pad rekordnih razina vrijednosti dionica.

Podsjećamo, Dow Jones jučer je pao 4,6 posto, dok je S&P 500 pao 4,1 posto, najviši pad za oba indeksa još od 2011. godine. Dow je pritom zabilježio najveći i bodovni pad u jednom danu u povijesti, budući da je i vrijednost indeksa bila blizu rekordnoj razini. Nešto kasnije, u utorak ujutro, veliki pad dogodio se i na azijskim burzama, između 1,5 i 7 posto, dok su europske burze zabilježile jutros pad oko 2 posto.

Pritom je razina aktivnosti na europskim burzama bila toliko da se u samo 2 i pol sata trgovanja ispunilo gotovo 90 posto prosječnog dnevnog prometa. Veliki broj investitora dionice je zamijenio i ulaganjem u državne obveznice i , naravno, zlato.

- Vrijeme za igru je službeno gotovo, djeco. Rastuća nesigurnost na tržištu bolno je podsjetila neke investitore da ne postoje sigurne oklade - rekao je jedan analitičar iz Rabobanka.

Iako većina ekonomskih analitičara napominje da je ovaj pad vrijednosti na burzama zapravo zdrava korekcija tržišta nakon strelovitog rasta tijekom prošle godine, nervoza se ipak uvukla među investitore i širu javnost dok se pad s Wall Streeta prelio na azijske i europske burze. Štoviše, STOXX indeks promjenjivosti/volatilnosti, koji služi kao svojevrsni ispitivač "straha" na glavnim europskim burzama, zabilježio je najveći rast još od terorističkih napada 11. rujna 2001. godine u SAD-u.

- Volatilnost dionica brutalno se probudila. Nalazimo se u nepoznatim vodama - kaže Alessandro Balsotti i JCI Capitala.

Podsjetimo, do pada je došlo nakon što su na Wall Streetu i mnogim drugim tržištima indeksi dosegnuli najviše razine u povijesti, zahvaljujući stabilnom rastu svjetskog gospodarstva, niskoj cijeni novca i rastu zarada kompanija. S obzirom na dugotrajan rast tržišta, korekcija cijena dionica bila je očekivana, a potaknuli su je u petak objavljeni podaci s američkog tržišta rada, koji su pokazali da zaposlenost i plaće snažno rastu.

To bi moglo potaknuti rast potrošnje i inflacije, pa bi američka središnja banka (FED) u ovoj godini mogla ubrzati tempo povećanja kamata, što znači skuplje zaduživanje za investitore. Istovremeno su prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dodatno porasli na 2,88 posto, zbog čega je jedan dio investitora počeo prodavati dionice i, između ostalog, ulagati u sigurnije obveznice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:33