ISTRAŽIVANJE SVJETSKE BANKE I PWC-A

U OVOME SMO NAJGORI U EUROPI Po brojnosti poreznih procedura mogu se s našima uspoređivati samo poduzetnici na Cipru

Ilustracija
 Neja Markičević / CROPIX
Unatoč digitalizaciji, Hrvatska ostaje na začelju članica EU po brzini po kojoj porezni obveznici mogu ispuniti svoje obveze prema državi, proizlazi iz najnovijeg istraživanja Paying Taxes 2018, kojeg su pripremili Svjetska banka i konzultantska kuća PwC.
Potvrđuje to i podatak da je za ukupno podmirenje poreznih obveza u nas poduzetnicima još uvijek potrebno čak 206 sati na godinu. Više od toga u EU je potrebno jedino u Njemačkoj, Italiji, Portugalu, Sloveniji, Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Bugarskoj. S druge strane, porezne se obveze najbrže i najlakše u EU izvršavaju u sada već potpuno digitaliziranoj Estoniji, te u Luksemburgu i Irskoj, pokazuje istraživanje.
Hrvatska još gore stoji po broju uplata koje tvrtke moraju poduzeti da bi podmirile svoje porezne obveze. Po tome smo na posljednjem mjestu u EU, budući da je broj procedura kroz koje tvrtke ovdje moraju proći čak 35. U tome se u EU možemo uspoređivati jedino s Ciprom, na kojem broj poreznih uplata iznosi 28. Najmanje poReznih procesura unutar Unije ima Švedska, samo šest.
Izvješće pokazuje da moderne tehnolgije ipak mijenjaju brzinu i način ostvarenja poreznih obveza. Tako se vrijeme utrošeno na ispunjavanje poreznih obveza u svijetu smanjilo za pet sati i sada iznosi u prosjeku 240 sati na godinu. Smanjio se i broj uplata, i to za jednu, pa je prosjek sada 24.
"Nastavlja se značajan pad utrošenog vremena i broja uplata koje su potrebne za ispunjavanje obveza, u čemu je vidljiva povećana upotreba tehnologije", ocjenjuje se u izvješću.
Ipak, upozorava se da mnoge zemlje, posebno one slabije razvijene, sporije koriste prednosgti tehnologije. Istraživanje o jednostavnosti plaćanja poreza obuhvatilo je 190 zemalja.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:26