PREOKRET TRENDA

U potrazi za poslom Nijemci idu u Poljsku

U regiji istočne Njemačke nezaposlenost je dosegnula 20 posto pa radnici traže posao u susjednoj Poljskoj iako zarada nije osobito velika
 AFP

ZAGREB - Da je kriza prilično izmijenila uvriježene trendove, potvđuju i novi migracijski smjerovi u traženju posla. Nakon što su Poljaci gotovo dva desetljeća odlazili u druge europske zemlje raditi i najniže plaćene poslove, sada su stranci počeli stizati u tu zemlju.

Prema pisanju britanskog Telegrapha , tisuće istočnih Nijemaca sada putuju preko granice u zapadnu Poljsku nastojeći izbjeći krizu koja je pogodila njihovu regiju. U Poljskoj, jednoj od rijetkih zemalja koja se uspjela othrvati recesiji, danas je očito lakše naći posao.

Radije na crno

U okolici poljskoga grada Szczecina registrirano je oko 2500 radnika iz istočne Njemačke, ali procjenjuje se da ih je i mnogo više jer brojni među njima rade na crno. Oni koji su našli posao u građevinarstvu ili rade u call centrima, primjerice, preferiraju ostati neprijavljeni i na taj način dobiti više novca.

U njemačkoj regiji Uecker Randow koja je blizu granice kod Szczecina nezaposlenost je dosegnula blizu 20 posto i jedna je od onih koje najviše muči problem dugoročne nezaposlenosti. Artur Sebastian, voditelj agencije za zapošljavanje u Szczecinu, kaže da je susjedne Njemce teška ekonomska situacija nagnala na putovanje.

- Zarađuju 30 do 40 posto manje nego što bi dobili za isti posao u Njemačkoj, ali barem rade. Kvalificirani radnik u Poljskoj može zaraditi oko 1000 eura na mjesec, što nije mnogo, ali je bolje nego ništa - rekao je Sebastian novinaru Telegrapha. U prošloj godini Poljska je imala rast BDP-a od 1,7 posto, čime je postala jedina zemlja u EU koja je bila u plusu.

Suradnja jednakih

Ne može se reći da ta zemlja nema ekomskih problema. Stopa nezaposlenosti iznosi 11 posto, što je više od prosjeka u Europskoj Uniji. No, procjene su i dalje dobre i Poljska očito postaje atraktivna stranim radnicima.

- Pokazujemo da Poljska nije samo tržište na kojem Nijemci mogu kupiti jeftine cigarete. Želimo postati magnet za biznis i suradnju s Nijemcima na jednakoj osnovi - ističe Sebastian. Jedan od razloga zašto je Poljska izbjegla recesiju je veliko domaće tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:19