UNILEVER

UDARAC ZA BRITANSKU PREMIJERKU Dok May priča kako se Brexitom ništa ne mijenja, treća najveća britanska kompanija premješta svoje sjedište u Rotterdam

Sjedište Unilevera u Rotterdamu
 Profimedia, Alamy

Treća najveća britanska kompanija Unilever u utorak je objavila da premješta svoje sjedište iz Londona u Rotterdam, piše Reuters.

Iako Unilever negira povezanost njihove odluke s nadolazećim Brexitom, mnogi vide preseljenje kompanije iz Londona upravo kao posljedicu britanskog izlaska iz Europske unije.

- Naša odluka o premještanju dio je dugoročnog plana restrukturiranja kompanije i nije povezana s britanskim izlaskom iz EU – rekao je tvrtkin direktor Paul Polman, a Vlada je rekla da Polman u svojim izjavama nije mogao biti jasniji.

Ipak, dok se britanska premijerka Theresa May svim snagama trudi uvjeriti investitore da se Brexitom neće ništa promijeniti i da nastave svoja ulaganja, Unilever, čija je tržišna vrijednost 105 milijardi funti, je odlučio nakon skoro 100 godina preseliti svoje sjedište u Nizozemsku i tako ostati u Uniji.

Da bi ublažio ovaj udarac Ujedinjenom Kraljevstvu, Unilever planira staviti sjedište odjela Ljepote i osobne njege i Brige za dom u London, a odjel Hrane u Rotterdam. Također, kompanija će i dalje biti izlistana na burzama u obje zemlje i u SAD-u.

Brendovi Dove, Lipton, Knorr...

Unilever je nastao 1930. spajanjem nizozemskog Margarine Unie-a i britanskog proizvođača sapuna Lever Brothersa. U svojem vlasništvu ima 287 brendova među kojima su Dove, Lipton, Knorr, Persil, Ben & Jerry i drugi. Još od spajanja dviju kompanija, Unilever ima dva godišnja sastanka direktora, dvije uprave sastavljene od istih članova i djeluje pod različitim regulacijama preuzimanja u dvjema zemljama.

Kompanija navodno premješta svoje sjedište da bi pojednostavila strukturu i djelovanje tvrtke, a “nizozemski dio čini 55% ukupnih dionica i trguje s većom likvidnošću od britanskog”, prema riječima njihova direktora financija Graemea Pitkethlyja.

Osim toga, nizozemski zakoni o preuzimanju jače štite kompanije od nasilnih preuzimanja nego britanski i uzimaju u obzir i interese radnika, a ne samo dioničara.

- Pravila dopuštaju tvrtkama smještenima u Nizozemskoj da se bore s nasilnim preuzimanjima tako da dionice učine prohibitivno skupima za predatore – izjavio je Unilever.

Naravno, još uvijek se radi o prijedlozima za koje se čeka odobrenje britanskih i nizozemskih dioničara, a usvajanje se očekuje krajem godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:37