'ZAŠTO SE O TOME ŠUTI?'

Udruga dioničara Koncerna Agrokor želi da izvanredni povjerenik Ante Ramljak svima zainteresiranima objasni novi nacrt nagodbe

Ante Ramljak
 Darko Tomas / HANZA MEDIA

Udruga dioničara Koncerna Agrokor priopćila je u četvrtak navečer kako Rješenje Trgovačkog suda, objavljeno u ponedjeljak, kojim su utvrđene i osporene tražbine, iako još nije pravomoćno, pokazuje puno, a iz Udruge smatraju da bi izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak morao pojasniti, svim zainteresiranima, novi nacrt nagodbe.

Trgovački sud u Zagrebu u ponedjeljak, 15. siječnja, je u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom na e-oglasnoj ploči toga suda objavio Rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama, čime počinju teći i rokovi za žalbe na to rješenje.

Prema mišljenju suda, dostava rješenja se smatra obavljenom istekom osmog dana od objave rješenja na mrežnim stranicama e-oglasna ploča suda pa od tog dana, odnosno od pravomoćnosti rješenja, teku rokovi za pokretanje i nastavak parnica, a to je sljedećih osam dana. Protiv u ponedjeljak donesenog i objavljenog rješenja Trgovačkog suda pravo na žalbu ima svaki vjerovnik u dijelu koji se tiče njegove prijavljene tražbine, odnosno tražbine koju je osporio izvanredni povjerenik. O toj žalbi odlučuje Visoki trgovački sud RH.

Zamjenik predsjednika Udruge dioničara KA Miroslav Jeličić-Purko, u večerašnjem priopćenju procijenio je kako to Rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu - "Rješenje - utvrđene i osporene tražbine St-1138/2017-1855"., iako "još nije pravomoćno, pokazuje puno".

"Smatramo da bi zbog tog rješenja izvanredni povjerenik Ramljak morao izaći u javnost i pojasniti svim zainteresiranima novi nacrt nagodbe. Naime, temelj ranijeg nacrta su upravo jamstva. Tim jamstvima se izvanredni povjerenik poslužio da bi sve kompanije prikazao kao insolventne. I da bi temeljem toga prenio svu njihovu imovinu i poslovanje u nove kompanije. To je temelj starog nacrta", ustvrdio je Jeličić-Purko.

Nadalje tvrdi da su "Rješenjem o utvrđenim i osporenim tražbinama jamstva osporena! Srušena!".

"Sud je dao za pravo uključenim stranama da jamstva treba posebno ispitati, odnosno sud (nepravomoćno) u ovom trenutku smatra da su ona nepostojeća i da ih tek treba pokušati dokazati kao tražbinu", dodao je zamjenik predsjednika Udruge dioničara KA Jeličić-Purko, upitavši - "zašto Ante Ramljak o tome šuti?".

U priopćenju se također podsjeća da je Udruga dioničara KA, između ostalog, "podnijela zahtjev za djelovanjem HANFA-i i ESMA-i zbog ranijih izjava izvanrednog povjerenika Ramljaka, odnosno zbog manipuliranja cijenama izjavama o nultoj vrijednosti dionica kompanija obuhvaćenih Lexom, čime je u samo jednom danu nanesena šteta manjinskim dioničarima od 200 milijuna kuna. Isto razmatramo napraviti i za Borislava Škegru", naveo je Miroslav Jeličić-Purko, zamjenik predsjednika Udruge dioničara KA.

Trgovački sud: Za sada izvanredni povjerenik priznao tražbine vjerovnika od 41,45 milijardi kuna, a osporio u iznosu od 16,43 milijarde kuna

Zagrebački Trgovački sud u Rješenju, objavljenom u ponedjeljak, naveo je kako je za sada izvanredni povjerenik priznao tražbine vjerovnika u iznosu od 41,45 milijardi kuna, a osporio u iznosu od 16,43 milijarde kuna. Jamstva i sudužništva koja se smatraju priznatim od izvanrednog povjerenika iznose 118,53 milijarde kuna, a koja se smatraju osporenim gotovo 67,88 milijardi kuna. Zahtjevi za osiguranjem iznose 327,67 milijardi kuna. Vjerovnici su međusobno osporili tražbine u iznosu od 10,4 milijarde kuna. Osporena jamstva i sudužništva od drugih vjerovnika iznose 101 milijardu kuna. Proizlazi da je ukupno utvrđenih glavnih tražbina za sada (prije okončanja parničnih postupaka) 31,04 milijarde kuna, navodi se u obrazloženju suda.

Rješenje suda je na gotovo 640 stranica, od čega je na više od 400 stranica tablica s pregledom utvrđenih tražbina vjerovnika drugog višeg isplatnog reda, odnosno tražbina koje je izvanredni povjerenik priznao a nitko od drugih vjerovnika ih nije osporio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 17:36