'Pojeli' ih trgovački lanci

Ugašeno je 4000 malih trgovina i nestalo čak 11 tisuća radnih mjesta, a nitko nije zabrinut?

 Vladimir Dugandžić / CROPIX

U proteklih pet godina u Hrvatskoj je zatvoreno 4 tisuće trgovačkih obrta i ugašeno 11 tisuća radnih mjesta u maloj trgovini, a ti se negativni trendovi nastavljaju, upozoreno je u srijedu na 10. susretu trgovaca HOK-a.

U pet godina nestao je grad veličine Pazina, kazao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

"Jeste li negdje pročitali da je bila zabrinuta Vlada, da je reagiralo koje ministarstvo i da se nešto poduzelo?", upitao je.

Ponovio je kako su problem nelojalne konkurencije, preslabog financiranja i nemogućnosti financiranja, inspekcijski nadzor koji doseže gornje granice izdržljivosti učinili to da se dnevno zatvaraju male obiteljske trgovine.

Predsjednik Ceha trgovine HOK-a Mlade Malta kazao je kako nije vjerovao u prognoze da će udio male trgovine u ukupnoj trgovini koji je 2004. iznosio 70 posto u 2007. godini pasti na 30 posto, no kako su se na žalost te prognoze pokazale točnima.

Ušli smo u tržišnu utakmicu dosta nespremno, nedovoljno pratili trendove u trgovini, došlo je do nekontroliranog ulaska trgovačkih lanaca u Hrvatsku, a šutjelo se o propadanju male trgovine i radnih mjesta, kazao je.

Pored svega toga došla je recesija, postajemo nekonkurentni i mali trgovci iz dana u dan nestaju, upozorava Malta.

Kako je naveo, prema podacima obrtnog registra Ministarstva obrta i poduzetništva broj obrta iz ceha trgovine u proteklih godinu dana smanjen je za 715 ili 6,5 posto, u pet godina (od kolovoza 2011. do kolovoza 2016.) za 4.127 obrta ili 28,6 posto, a smanjuje se i broj zaposlenih u trgovačkim obrtima.

Malta kaže kako velik problem predstavlja i to što država ne stimulira trgovinu, a time ni domaću proizvodnju. Mišljenja je kako je za unaprjeđenje poslovanja male trgovine neophodno rješavanje problema nelojalne konkurencije, jačanje nadzora u suzbijanju rada na crno i zaustavljanje "odumiranja" starih gradskih jezgri.

"Muče nas i stalne zakonske promjene, velika parafiskalna davanja, nedostatak školovanih trgovaca", kazao je.

Obrtnici trgovci, kako je poručio, traže hitnu akciju nadležnih institucija, posebice nove vlade, da se ukine niz nepotrebnih, ograničavajućih i neprovedivih propisa kako bi se poslovanje olakšalo.

Perspektivu u razvoju male trgovine, kako je rekao, obrtnici vide u udruživanju malih trgovaca, specijalizaciji trgovina, a ulaganje u znanje, objekte i tehnologiju također su šansa za rast.

Na skupu je istaknuto da je mala trgovina turistički adut te kako je važna posebice u ruralnim prostorima gdje živi starije stanovništvo. Od 6.700 naselja u Hrvatskoj, 4.000 nema dućan i to je šansa za obrtničku trgovinu, rečeno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2022 07:05