SPORNE CARINE

UGLEDNI IFO INSTITUT UPOZORAVA EU ne smije brzati s odgovorom Trumpu jer bi to moglo naštetiti trećim zemljama

 Jonathan Ernst / REUTERS

Ugledni Ifo institut iz Münchena upozorio je danas da je odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede carine na uvoz čelika i aluminija protivna propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), a od Europske unije je zatražio da se pridržava pravila te svjetske organizacije i da ne brza s kontramjerama, koje bi mogle naštetiti trećim zemljama.

- Sa svoje strane, EU ne bi smjela reagirati uvođenjem carina na proizvode od čelika i aluminija proizvedene u trećim zemljama, poput Kine i Rusije, kako bi zaštitila vlastitu industriju. Umjesto toga, EU i njemačka vlada trebaju osigurati da sve ostale članice WTO-a zajednički pozovu na poštivanje pravila WTO-a, kako bi se ograničio trgovinski rat - istakao je Gabriel Felbermayr, direktor Ifova Centra za međunarodnu ekonomiju. Sve mjere koje će poduzimati Bruxelles, poručuju u Ifu, moraju biti u skladu s propisima WTO-a.

Felbermayr je dodao je kako je Trump u pravu kada tvrdi da EU ima visoke carine na uvoz automobila, 10 posto. Te su carine u SAD-u, ocjenjuju u Münchenu, danas manje od onih koje zaračunava EU. Rješenje za trgovinski spor Washingtona i Bruxellesa u Ifo institutu vide u postupnom smanjenju carina u trgovini između SAD-a i EU, što nas u biti vraća na koncept transatlantske slobodne trgovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 03:40