REZULTATI POSLOVANJA

ULJANIK GODINU ZAVRŠIO S GUBITKOM OD 687 MILIJUNA KUNA Iz kompanije kažu da je to posljedica kašnjenja u proizvodnom procesu

Brodogradilište Uljanik u Puli
 Goran Šebelić / CROPIX

Potvrdu problema s kojima se suočava Uljanik dali su i danas objavljeni poslovni rezultati pulskoga škvera za prošlu godinu. Prema tim podacima, Uljanik Grupa, u sastavu koje je i riječki Treći maj, 2017. je zaključila s minusom od čak 687,5 milijuna kuna, a to je, ističu u Upravi, najvećim dijelom posljedica kašnjenja u proizvodnom procesu!

Prihodi od prodaje Uljanik Grupe lani su, doduše, porasli za 11 milijuna kuna u odnosu na godinu ranije, te su dosegli 2,04 milijarde kuna. No, rast su zabilježili i rashodi. U prošloj je godini Uljanik grupa isporučila, stoji u izvješću, četiri broda.
S minusom je lani poslovao i pulski škver, okosnica Uljanik Grupe. Preliminarni podaci za prošlu godinu pokazuju da je Uljanik d.d. godinu zatvorio s gubitkom od 253,7 milijuna kuna. Godinu ranije Uljanik je zaključio s neto dobiti od oko 10,5 milijuna kuna. Ukupni prihodi pulskoga škvera lani su iznosili nešto više od dvije milijarde kuna, dok su se ukupni rashodi popeli na 2,3 milijarde kuna, što je znatan rast u odnosu na 2016. godinu.

Problemi s kojima se suočava Uljanik u javnost su počeli izlaziti na jesen prošle godine, kada su saborski zastupnici Mosta upozorili da je tu riječ o "mini Agrokoru". Iz Uljanika su demantirali takve ocjene, no činjenica je da je brodogradilište kasnilo kako s plaćanjem dobavljača i kooperanata, tako i radnika, o čemu je Jutarnji već pisao.

U međuvremenu postalo je jasno da će Uljanik teško opstati bez podeblje financijske injekcije, pa su se u Puli dali u potragu za ulagačima. Istodobno su iz Uprave škvera počele stizati i informacije da će se u budućnosti najvjerojatnije smanjivati kapaciteti za brodograđevnu djelatnost u Puli, iako sama brodogradnja ne dolazi u pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:35