PORUKA HRVATSKOJ VLADI

ULTIMATUM IZ BUDIMPEŠTE MOL objavio: 'Počinjemo s pripremama za prodaju Ine'

Vlada će poduzeti odgovarajuće mjere radi zaštite interesa Republike Hrvatske, priopćili su iz Banskih dvora
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Uprava MOL-a ovlaštena je da započne pripreme za prodaju MOL-ovih dionica u Ini kako bi mogla maksimalizirati svoju investiciju”, objavila je večeras oko 18 sati MOL Grupa nakon sastanka Uprave. Službeno priopćenje je objavljeno na stranicama Budimpeštanske burze. Današnja odluka Uprave MOL-a zapravo znači da su Mađari nadomak izlaska iz Ine.

“Uprava je također ovlaštena da sklopi dogovor s hrvatskom vladom bi bi doveo do povećanja vrijednosti kroz strategiju rasta Ine”, stoji još u šturom priopćenju MOL-a.

Odluka MOL-a da započne s pripremama za prodaju svog udjela u Ini donesena je samo nekoliko sati nakon što je u Zagrebu završna druga runda pregovora između hrvatske Vlade i MOL-a.

Na tom sastanku hrvatska Vlada i mađarski MOL napokon su počeli ozbiljno razgovarati o ključnom problemu - upravljanju Inom.

No, doznajemo kako su hrvatski pregovarači - osim zahtjeva da se promijeni model upravljanja - jasno dali do znanja MOL-u da Ina opet mora postati kompanija od nacionalne važnosti koja će biti nositelj gospodarskog rasta Hrvatske. A MOL-u kao strateškom partneru je otvoreno zamjereno da nije pridonio takvoj ulozi Ine.

Iako su nakon sastanka predstavnici MOL-a potvrdili da se posve razilaze s hrvatskom Vladom u pogledu upravljanja Inom, nisu najavili početak priprema za prodaju dionica. No, njihove informacije sa sastanka, odnosno činjenica da se vladin pregovarački tim čvrsto postavio u obrani hrvatskih interesa u Ini očito su utjecale na odluku Uprave MOL-a.

Novoj rundi pregovora prethodile su intenzivne špekulacije da je MOL odlučio prodati svoj udio u Ini. Danima se "vrtjela" informacija kako je pitanje trenutka kada će MOLizdati službeno priopćenje o prodaji Ine.

U četvrtak popodne, samo dan uoči druge runde zagrebačkih pregovora, MOL je službeno demamtirao da priprema prodaju Ininih dionica. Prvi je prodaju kao mogućnost ovorio mađarski premjer Viktor Orban. Razgovor u Zagrebu je očekivano bio težak, budući da je promjena sadašnjeg modela upravljanje Inom Vladin prioritet, a za Mađare je to "crvena krpa".

Pregovarači obiju strana danas su priznali da imaju posve različite stavove kad je u pitanju model upravljanja Inom: za Mađare je odličan i ne bi ga mijenjali, dok je hrvatska strana predložila novi model upravljanja.

U izjavi nakon sastanka, član Upravnog odbora MOL-a Jozsef Molnar kazao je: "Što se tiče upravljanja Inom, čvrsto vjerujemo da je postojeći model u skladu s najboljom međunarodnom praksom, te hrvatskim i europskim propisima".

Posve je to suprotno od onoga što je rekao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak: "Mi smo danas otvorili i predložili novi način korporativnog upravljanja koji ćemo sutra i službeno proslijediti kolegama iz MOL-a". Vrdoljak nije pojasnio što je predloženo, ali zna se da vlada traži da se upravljanje uskladi s hrvatskim zakonima.

Vlada: Izvjesna je promjena pregovaračkih okvira

Današnjom odlukom MOL-a izvjesnom postaje promjena pregovaračkih okvira koje je hrvatska Vlada prihvatila na sjednici 1. kolovoza ove godine, priopćeno je večeras iz Vlade.

"Vlada RH je sa zanimanjem primila priopćenje MOL Grupe o njihovim stajalištima vezanim za ulaganja u Inu. Današnjom odlukom, izvjesnom postaje promjena pregovaračkih okvira koje je Vlada Republike Hrvatske prihvatila na sjednici 1. kolovoza ove godine", kaže se u priopćenju.

Vlada će kao dioničar Ine u dobroj vjeri postupati s ciljem postizanja najboljeg interesa za INA-u kao hrvatskog trgovačkog društva. Također, Vlada će, i kao regulator i kao tijelo odgovorno za energetsku strategiju zemlje, poduzeti odgovarajuće mjere radi zaštite interesa Republike Hrvatske, zaključuje se u Vladinom priopćenju.

Sindikati: Najava MOL-a iznenađenje, ali i ispitivanje terena

Maja Rilović, predsjednica sindikata INAŠ, radnika Ine i društava Ine, rekla je večeras kako je iznenađena MOL-ovom najavom o prodaji svog udjela u Ini, dok Ivan Tomac, predsjednik Sindikata radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske smatra kako je riječ samo o načinu zaplašivanja kojim MOL ispituje teren kod hrvatske Vlade.

Iznenađena sam takvim raspletom situacije tako kratko nakon drugog kruga pregovora između hrvatske Vlade i MOL-a, kada je glavni izvršni direktor MOL-a Joszef Molnar izjavio da će nastaviti pregovore i naći rješenje, rekla je Rilović večeras za Hinu.

Za nas je najvažnije da se kompanija razvija kao integrirana i samostalna nacionalna kompanija što će garantirati opstanak i budućnost Ine i radna mjesta njezinih zaposlenika, istaknula je.

Kao najvećem Ininom sindikatu važno nam je da se pronađe rješenje jer dosadašnje upravljanje kompanijom nije išlo u razvojnom smislu i to se moralo promijeniti, ili dogovorom ili nekim drugim načinom, dodala je Rilović.

Tomac je ocijenio da su pripreme MOL-a za prodaju udjela u Ini samo zaplašivanje i ispitivanje terena hoće li se hrvatska Vlada uplašiti. "To je pokazivanje mišića. Pokazivali su ih i kada su imali 25 posto dionica Ine, no sada osjećaju da ono što su do sada radili, očito, s takvim stavom Vlade, više neće moći raditi", izjavio je za Hinu.

Bez obzira na ono što su uložili, Mađari su već sebe naplatili, a ne bojim se da neće biti zainteresiranih za Inu, samo pod drugim okolnostima i uvjetima, s korektnim partnerskim odnosima, kako ne bi propuštali nacionalno bogatstvo za sitne novce, rekao je. (H)

'Najava MOL-a vjerojatno pritisak zbog pregovora'

Dio oporbenih stranaka uvjeren je da najavom prodaje svog dioničkog udjela u Ini MOL želi napraviti pritisak na hrvatsku Vladu, s obzirom da su današnji pregovori između hrvatske Vlade i MOL-a o međusobnim odnosima u Ini rezultirali razmimoilaženjem dviju strana.

"Mislim da se radi o svojevrsnom pritisku MOL-a, s obzirom da su u tijeku pregovori, što nikako nije dobro za pozitivan ishod tih pregovora", rekao je večeras Hini Josip Salapić (HDSSB). Salapić je uvjeren kako je riječ o odgovoru mađarske strane na zahtjeve DORH-a vezane uz sumnju u nezakonitosti u prodaji Ine te o pritisku na hrvatsku Vladu.

I laburist Dragutih Lesar ističe kako je moguće da je najava MOL-a pokušaj jačanja pregovaračke pozicije mađarske strane."Ako to nije u pitanju, moguće je i da ova najava ima veze s interesima 'velikih igrača' vezanima uz velike pravce plinovoda", rekao je Lesar. U HDZ-u večeras nisu htjeli komentirati MOL-ove najave, a najavljeno je da će se stranka o tome očitovati sutra. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:57