PODACI DZS-a

USPOREN RAST GRAĐEVINSKE AKTIVNOSTI Vrijednost izvršenih radova porasla 2,2 posto, znatno manje nego prošle godine

 Damir Krajač/CROPIX

Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih prošle je godine porasla za 2,2 posto u odnosu na godinu prije, dok je vrijednost novih narudžbi porasla za 11,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ti podaci pokazuju određeno usporavanje rasta građevinske aktivnosti. Naime, 2016. godine vrijednost izvršenih građevinskih radova u odnosu na 2015. porasla je za 4,7 posto, na vrijednost narudžbi za 15 posto.

Usporedba posljednjeg lanjskog tromjesečja s istim razdobljem 2016. pokazuje rast vrijednosti radova za 0,1 posto, a narudžbi za 7,6 posto.

Po podacima DZS-a, u četvrtom tromjesečju prošle godine vrijednost izvršenih radova ostvarena s vlastitim radnicima poslovnih subjekata s 20 i više zaposlenih iznosila je 5,76 milijardi kuna, dok je istodobno vrijednosti novih narudžbi za područje Hrvatske 4,85 milijardi kuna.

Podaci DZS-a za cijelu prošlu godinu pokazuju da je vrijednost izvršenih građevinskih radova iznosila 20,18 milijardi kuna, od čega je 14,34 milijarde ostvareno s vlastitim radnicima, dok je vrijednost radova ostvarenih s podizvođačima iznosila 5,83 milijarde kuna.

U strukturi vrijednosti radova u prošloj godini radovi na zgradama imali su udio od 48 posto, a na ostale se građevine odnosilo 52 posto ukupne vrijednosti radova izvršenih s vlastitim radnicima.

"Podaci o vrijednosti građevinskih radova sugeriraju da je u prošloj godini došlo do usporavanja oporavka građevinske aktivnosti, što je dijelom rezultat narasle baze, ali istodobno i suzdržanog oporavka investicijske aktivnosti, osobito u niskogradnji", ocjenjuju analitičari Hrvatske gospodarske komore u osvrtu na podatke DZS-a.

Komorini analitičari upozoravaju da se osjeća nedostatak realizacije infrastrukturnih projekata veće vrijednosti koji bi strukturno uravnotežili jaz između dinamičnog rasta visokogradnje i pada aktivnosti u niskogradnji.

"Podaci o izdanim građevinskim dozvolama i u njima predviđenoj vrijednosti radova te podaci o novim narudžbama građevinskih tvrtki koji se kreću po dvoznamenkastim stopama rasta sugeriraju mogućnost dinamiziranja građevinske aktivnosti u ovoj godini, koja bi se i dalje primarno oslanjala na rast radova na zgradama", zaključuje se u analizi HGK, objavljenoj u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:58