Ponosna Julieta Valls Noyes

VELEPOSLANICA O ULOZI AMERIČKIH INVESTITORA U AGROKORU: Oni štite vrijednost Agrokora i spašavaju tvrtku koja je važna i izvan granica Hrvatske

Američka ambasadorica Julieta Valls Noyes
 Jakov Prkić / CROPIX

Američka veleposlanica Veleposlanica Julieta Valls Noyes uoči odlaska iz Hrvatske komentirala krizu u Agrokoru i ulogu američkih investitora u toj kompaniji.

U razgovoru za Tportal je upitana kako komentira eskalaciju te krize u Agrokoru i ocjene analitičara da je hrvatski koncern postao bojno polje za američke i ruske kreditore. Evo što je odgovorila:

"Svakako mislim da je Agrokor puno više od kreditora. Priča o Agrokoru priča je o njegovim zaposlenicima, o kupcima, dobavljačima, pa onda naravno i o kreditorima. Više od toga, kriza u Agrokoru priča je o povjerenju u Hrvatsku kao mjestu za ulaganje, stoga bilo koje rješenje ili analiza situacije u Agrokoru trebaju sve navedene faktore uzeti u obzir. Ponosna sam na to što su američki ulagači prepoznali trajnu vrijednost u Agrokoru i dijelovima kompanije u koje su spremni uložiti i više novca, osigurati tehničku ekspertizu i podršku restrukturiranju kompanije, jer oni prepoznaju važnost zaštite zaposlenika i dobavljača. Tu nije riječ samo o dugu, već i o svim ostalim aspektima Agrokora i uistinu sam veoma ponosna na činjenicu što grupa američkih investitora pruža podršku Agrokoru kada je kompaniji ta podrška najpotrebnija. Oni su ovdje kako bi zaštitili vrijednost i sve aspekte Agrokora te u suradnji s izvanrednom upravom tvrtke, hrvatskom Vladom, radnicima i dobavljačima spasili tvrtku koja je važna i izvan granica Hrvatske."

U pitanju je prije svega fond Knighthead Capital Management koji je u vlasničku strukturu ušao u proljeće ove godine otkupljujući na sekundarnom tržištu Agrokorove korporativne obveznice kada im je već drastično pala cijena, te je potom ušao u privremeno Vjerovničko vijeće i bio vodeći u davanju 'kredita spasa' za Agrokor u lipnju ove godine po roll-up modelu. U tom kreditnom aranžmanu Sberbank je odbio sudjelovati jer je za njeg abio nepovoljan. I savjetnici za restrukturiranje Agrokora su Amerikanci, Alix Partners.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:20