NAJNOVIJE TEHNOLOGIJE

VELIKA INVESTICIJA MOL-a i JSR CORPORATIONA Japanci i Mađari sagradili tvornicu sintetičkih guma, zaposlit će više od 100 radnika

 
Sjedište MOL-a u Budimpešti
 Tomislav Krišto/Hanza Media

MOL Grupa i tvrtka JSR Corporation dovršili su izgradnju tvornice sintetičkih guma (S-SBR), priopćili su iz mađarske naftne kompanije. Uz primjenu najnovije tehnologije, novi pogon će proizvoditi 60.000 tona sintetičke gume godišnje te zaposliti više od 100 radnika.

- Uvođenjem jednog od najinovativnijih proizvoda u svijetu MOL je dodatno proširio svoj petrokemijski lanac vrijednosti. Ponosni smo što MOL iz godine u godinu uspijeva proizvoditi sve specijaliziranije i sve profitabilnije proizvode. Još je puno posla pred nama, ali na pravom smo putu da ostvarimo naš strateški cilj i postanemo jedna od vodećih kemijskih tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi do 2030. – izjavio je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL

Grupe, koji je zajedno s premijerom Mađarske Viktorom Orbánom te izvršnim direktorom tvrtke JSR Corporation Koichi Kawasakijem službeno otvorio tvornicu u Mađarskoj.

Inače, MOL i JSR Corporation su 2013. godine postigli sporazum o osnivanju tvrtke za zajedničko ulaganje u kojoj JSR drži 51 posto udjela, a MOL 49 posto, dok je sama izgradnja tvornice sintetičkih guma započela 2015. Najvažnija sirovina u proizvodnji sintetičke gume je butadien, koji MOL proizvodi u susjednoj tvornici, koja je puštena u rad 2015. S obzirom na svoju karakterističnu molekularnu strukturu, guma S-SBR u svijetu je izuzetno cijenjena sirovina u proizvodnji ekonomičnih guma za automobile, tzv. „ekoloških guma“, zahvaljujući izvanrednim svojstvima koja omogućuju uštedu goriva i izvrsno prianjanje na mokrim površinama.

Tvornica sintetičkih guma samo je mali dio velikih MOL-ovih planova i investicija. Naime, Strategija 2030 – Enter Tomorrow jedna je od temeljnih odrednica MOL Grupe, a kao ciljeve postavlja proširenje petrokemijskog lanca vrijednosti tvrtke te proizvodnju proizvoda veće vrijednosti za automobilsku industriju, kao i za industriju ambalaže, građevinsku i elektroničku industriju. U sklopu te strategije tvrtka u petrokemijske i kemijske razvojne projekte planira investirati oko 4,5 milijardi dolara do kraja sljedećeg desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:12