ZA BOGATE GOLFERE

VELIKA INVESTICIJA NA CRESU Golf tereni vrijedni 100 milijuna eura, hoteli i vile s bazenima gradit će se na zemljištu Krčke biskupije

Uz teren s 18 rupa, Eco Golf Resort Matalda imat će i jedan hotel kapaciteta do stotinjak soba te 15-ak vila za igrače s bazenima uklopljenima u prirodu te malom marinom i heliodromom
 Screenshot / Harris Kalnika

Poznato je da je tvrtka Jadranka Mali Lošinj svojim investicijama već izmijenila turističko lice Lošinja, gradeći luksuzne hotele i vile s pet zvjezdica, a sada ostvarivim postaje jedan od najambicioznijih projekata u Hrvatskoj – Eco golf resorta na Mataldi, na južnom dijelu otoka Cresa, odnosno golf terena s nizom pratećih sadržaja, te mogućnošću da se na Cresu na Punti Križa u budućnosti igra i svjetski golf championship, piše Novi List.

Riječ je o izgradnji dva championship terena s 18 rupa čime se otvara još jedna dodatna mogućnost za Hrvatsku, a to je domaćinstvo golf turnira. Iako je golf scena nešto slabija u Hrvatskoj, činjenica da teren projektira slavni Ernie Els za sobom povlači, kako kažu u Jadranki, mnoge pozitivne učinke ne samo za destinaciju Lošinj i Cres već za cijelu zemlju. Naime, otvaranjem novih terena Ernia Elsa mnogi svjetski golferi i zaljubljenici u golf dolaze vidjeti i iskusiti novi Elsov teren, posebice jer Els godišnje odabire svega dva terena koje želi raditi.

Uz to, Eco Golf Resort Matalda imat će i jedan hotel kapaciteta do stotinjak soba te 15-ak vila za igrače s bazenima uklopljenima u prirodu te malom marinom i heliodromom. Važno je istaknuti da prema planu, sve što se sagradi u sklopu Eco Golf Resorta, neće imati mogućnost prodaje, tako da se ne može dogoditi priča o gradnji i prodaji apartmana, kažu u ovoj tvrtki.

Na pitanje koliko će sve stajati, kažu: 'Radi se o doista velikoj investiciji, a njezine visina ovisi o finalnom planu i konačnim kapacitetima. Prema okvirnoj procjeni vrijednost zasigurno neće biti manja od 100 milijuna eura, što predstavlja velik financijski iskorak stoga će se tražiti dodatni izvori financiranja i partneri'.

Prvi korak u planiranju projekta je bilo postizanje konsenzusa sa svim dionicima uključenim u projekt. Zato je plan projekta predstavljen građanima, lokalnoj samoupravi te je dobio podršku Primorsko-goranske županije, Grada Lošinja pod koji Punta Križa administativno spada, te Krčke biskupije. Upravo je s Krčkom biskupijom, u čijem se vlasništvu nalazi teren, potpisan dugogodišnji najam terena.

Stručnjaci koji su izašli na teren su procijenili kako je lokacija idealna za golf, s obzirom da je sama priroda napravila konfiguraciju pogodnu za izgradnju terena, a zahvaljujući čemu projekt zahtjeva minimalne intervencije u prirodu. Osim toga, veliki je naglasak na tome da se prilikom izgradnje ne ugrozi Vransko jezero te će upravo zbog eko predznaka raditi kontinuirana ekološka provjera i nadzor tijekom radova. Razmatra se mogućnost desalinizacije mora, no Vransko jezero nikako neće biti izvor, tvrde u Jadranki.

Projekcija je da bi golf resort na Punti Križa realno mogao biti otvoren 2020. godine, s obzirom da se radi o tako zahtjevnoj investiciji, te površini od 320 hektara, piše Novi List.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:22