NEPOVOLJAN RAZVOJ SITUACIJE

VELIKA NEIZVJESNOST U SLAVONSKOM DIVU: PROPALA DOKAPITALIZACIJA ĐURE ĐAKOVIĆA Situacija je sada gotovo bezizlazna: 'Hitno nam treba 100 milijuna'

U obavijesti se navodi da u Crnom čeliku tvrde da su novac uplatili, ali da on nije vidljiv zbog tehničkih razloga
U obavijesti na Zagrebačkoj burzi navodi se da će društvo nastaviti pronalaziti kapital za poboljšanje tekuće likvidnosti
 Danijel Soldo / HANZA MEDIA

“Postupak povećanja temeljnog kapitala nije uspio pa se obustavlja, stoji u obavijesti tvrtke “Đuro Đaković” koja je objavljena jučer kasno poslijepodne na Zagrebačkoj burzi. Naime, tvrtka Crni čelik iz Zagreba, koja je dala obvezujuću ponudu o ulaganju 250 milijuna kuna u tvrtku “Đuro Đaković” iz Slavonskog Broda do zadanog roka, jučer u 15.30 sati nije uplatila taj iznos.

Do navedenog roka uplaćeno je samo 6,560.660,10 kuna. Da se s procesom dokapitalizacije događaju vrlo čudne stvari najbolje se može iščitati iz teksta obavijesti koji je Uprava Đure Đakovića uputila na burzu. U njoj stoji da je jučer do 14 sati društvo zaprimilo upisnice ulagatelja na ukupni iznos od 256,560.660,10 kuna, No, nakon isteka roka za uplatu na transakcijskom računu nije vidljiva uplata 250 milijuna kuna. Kako se navodi u obavijesti, ulagatelj-podnositelj upisnice, dakle tvrtka Crni čelik, tvrdi da su sredstva uplatili, ali ona nisu vidljiva iz tehničkih razloga.

Pad cijene dionica

O kakvim je tehničkim razlozima riječ, nije poznato. S obzirom na ovakav razvoj događaja, Uprava društva morala je obustaviti proces dokapitalizacije. Sada se postavlja pitanje što će se dogoditi ako novac ipak “sjedne” na račun danas? Nakon isteka roka za uplatu.

Na kraju obavijesti navodi se da će društvo nastaviti s pronalaženjem kapitala i poboljšanjem tekuće likvidnosti kroz različite oblike financiranja. Nakon objave informacije, cijena dionice na burzi pala je za gotovo 10 posto.

Sasvim je jasno da je “Đuro Đaković” nakon propale dokapitalizacije u gotovo bezizlaznoj situaciji. Dosad im je propalo nekoliko pokušaja dokapitalizacije tijekom koje je Uprava pokušala skupiti 150 milijuna kuna, a uplaćeno je samo 51,1 milijun, što je prema mišljenju Uprave tvrtke nedovoljno za financijsku stabilnost tvrtke. Imajući na umu takvo stanje kompanije, i Vlada je kao najveći pojedinačni vlasnik sa 38 posto pristala na ponudu Crnog čelika i odrekla se većinskog vlasništva. I produljenje roka za uplatu, i to dva puta, upozoravalo je na to da ima problema s uplatom sredstava. Nakon ovakvog raspleta sigurno će se postaviti pitanje zašto je do ovoga došlo, ali i hoće li država koja ostaje najveći pojedinačni suvlasnik tvrtke pokušati spasiti kompaniju od najvjerojatnije propasti. Osim toga, početkom sljedećeg tjedna tvrtka ostaje bez predsjednika Uprave jer Tomislavu Mazalu 31. listopada istječe mandat.

Tvrtka Crni čelik registrirana je 25. kolovoza ove godine u Zagrebu, a suvlasnici kompanije su jedan od najbogatijih kuvajtskih poslovnih ljudi Hamad Mohammad Al-Wazzan, i Stavros Daskos, vlasnik kompanije World Defense Holdings iz Kanade. S obzirom na datum registracije, jasno je da je Crni čelik osnovan jedino s namjerom ulaska u tvrtku “Đuro Đaković”.

Al-Wazzan je dugogodišnji partner Đure Đakovića u poslovanju na kuvajtskom tržištu. Njegove veze s tim prostorima protežu se još na bivšu državu. Naime, Al-Wazzan bio je zastupnik jugoslavenskog Jugoimporta koji je ugovarao prodaju tenka M84 Kuvajtu u razdoblju od 1989. do 1990. godine. Hamad M. Al-Wazzan na čelu je Al-Wazzan grupe koja je osnovana prije 60 godina, a čini je 30-ak kompanija koje se bave, među ostalim, telekomunikacijama, zdravstvom, maloprodajom i zaštitom.

Vojni sektor

Stavros Daskos i Al-Wazzan poslovni su partneri u Kanadi. Naime, Daskos je predsjednik Uprave velike kanadske kompanije Encanto Potash koja se bavi proizvodnjom umjetnih gnojiva, a Hamad Mohammad Al-Wazzan jedan od direktora u Upravnom odboru tvrtke. Na internet stranici kompanije navodi se kako je Al Wazzan predsjednik i direktor Arabian Motors grupe i Al-Wazzan grupe sa sjedištem u Kuvajtu.

Stavros Daskos je vlasnik kompanije World Defense Holdings sa sjedištem u Montrealu. Riječ je o savjetničkoj kompaniji u vojnom sektoru. U kompaniji su zaposleni umirovljeni časnici, nekadašnji pripadnici specijalnih snaga američke kanadske vojske, ali i bivši pripadnici CIA-e. U ovom trenutku kompanija ima veliki broj ugovora s američkom vladom u području vojne sigurnosti. Također, kompanija ima ugovore s mnogobrojnim vladama za isporuku robe i usluga za vojne i policijske snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2021 02:48