POKAZUJE MIŠIĆE

VELIKA PRIJEVARA AGROKORA ILI LAKOMISLENA GREŠKA ŠEFA SBERBANKA KOJU SI ON NE MOŽE OPROSTITI Zašto je German Gref tako bijesan?

German Gref, generalni direktor Sberbanka
 Sergei Karpukhin / REUTERS

“Ovo nam daje novu snagu. Dobiti u ovim trenucima ovakav zajam znači povjerenje.” Tako je govorio ozareni Ivica Todorić u velikoj dvorani Sberbankova nebodera usred Moskve, sjedištu te najveće ruske državne banke, kada mu je u proljeće 2014. odobren zajam od čak 600 milijuna eura. Trebao ga je za refinanciranje starih dugova, ali i radi preuzimanja Mercatora, a zapadni kreditori bili su već prilično neraspoloženi za nove aranžmane.

Komplimente na račun Agrokora i Hrvatske tada nije štedio niti njegov spasitelj German Gref, šef Sberbanka. Ne čudi stoga što danas, kad mu Todorićev koncern pod državnom upravom duguje 1,1 milijardu eura, Gref najavljuje bespoštednu sudsku bitku, a Agrokorov je slučaj proglasio prijevarom bez presedana.

Sada je bijesan, ali prije tri godine bio je Gref ili jako lakovjeran (jer su zapadni kreditori već bili prilično sumnjičavi prema Agrokoru) ili je namjerno zažmirio zbog drugih planova koje je Sberbank kovao za Hrvatsku.

Uštedio Todoriću desetine milijuna eura

Naime, uvjeti prvog golemog ruskog kredita tada u Moskvi nisu bili objavljeni, ali tvrdilo se da je iznimno povoljan te da će Agrokor na njemu godišnje na kamatama uštedjeti oko 30 milijuna eura. Zašto su to radili, možemo samo nagađati, pa i ulaziti u sferu geopolitike. Na izravno novinarsko pitanje zašto su Agrokoru ponudili tako povoljne kreditne uvjete, Gref je te 2014. godine lakonski odgovorio: “Agrokor to opravdava svojim rezultatima”.

Ljubav, sada je očito nesretna, između Sberbanka i Agrokora počela je tada u Moskvi pred televizijskim kamerama, dvije godine nakon ulaska te ruske banke na hrvatsko tržište, u vrijeme kada su Rusiji prijetile EU sankcije zbog Ukrajine te su mnogi dizali obrve zbog tadašnjeg putovanja Todorića i suradnika u Moskvu. Pompozno je objavljeno partnerstvo najveće privatne kompanije iz Hrvatske i najveće državne banke iz Rusije kroz potpis na Memorandum o razumijevanju o suradnji Agrokora i Sberbanka, paralelno s ugovorom o zajmu. Trebali su uslijediti, pričao je Todorić tada, zajednički projekti, akvizicije, turisti, Gref je obećao pomoć Agrokoru i na ruskom tržištu. U Hrvatskoj je Sberbank najavio velike planove u korporativnom sektoru, a s Agrokorom ju je počeo izdajući zajedničku karticu za klijente…

Na kraju, za Grefa je Agrokor bila skupa greška, ali ruski bankar koji izdašno puni državni proračun, k tome blizak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, to ne želi tako lako ‘progutati’ niti ući u daljnje aranžmane s izvanrednom upravom Agrokora u kojima sudjeluju američki fondovi.

100-posto pokrio kredite

Sada pokazuje mišiće. Kako najnovije Grefove izjave prenose ruski medij, Sberbankove rezervacije za Agrokorov dug su stopostotne (raniji su financijski izvještaji iz uprave ruske banke govorili o 50-postotnim rezervacijama), što znači da su ga cijelog bez problema ‘pokrili’, ali idu u naplatu svim mogućim tužbama, od Todorića osobno preko nekadašnjih revizora do koncerna.

Dok izvanredna uprava Agrokora još čeka izvještaj novih revizora o financijskom stanju koncerna, Gref ponavlja da je Agrokor falsificirao poslovna izvješća skrivajući obveze veće od jedne milijarde dolara, te da nema niti povjerenja u upravu koju je postavila hrvatska Vlada. Za mnoge tu ima mnogo više od ‘obične’ ljutnje izdanog ljubavnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:19