PROVELI KONVERZIJU

VELIKA SUDSKA POBJEDA DVOJE DUŽNIKA U ŠVICARCIMA Banke klijentima iz Zadra moraju vratiti preplaćene iznose kredita skupa s kamatama

 Bruno Konjević / CROPIX / CROPIX

ZADAR - Općinski sud u Zadru, obavijestili su iz Udruge "Franak", donio je dvije nove presude za vraćanje dužnicima preplaćenih iznosa kamata i zakonskih zateznih kamata, i to nakon već izvršene konverzije CHF kredita. Riječ je, naravno, o nepravomoćnim presudama, koje ne mogu prejudicirati potvrdu tužbenog zahtjeva kao konačni sudski stav, piše Slobodna Dalmacija.

Sudionici sporova zasad se ne žele javno oglasiti o presudama koje su suštinski jako važne i koje mogu imati dalekosežne posljedice. Jer, ako se presude u cijelosti ili najvećem dijelu potvrde na višoj instanciji, kako naglašava Goran Aleksić iz Udruge "Franak", one maksimalno otvaraju put svim dužnicima da ostvare svoja prava.

U dvjema najnovijim presudama tužitelji su zatražili da se kao zakonita kamata kod otplate kredita prihvati kamata u iznosu četvrtine zatezne kamate, i to od 1. siječnja 2008., budući da je od toga datuma na snazi članak 26. Zakona o obveznim odnosima u kojemu je propisano da se u slučaju kada kamata nije ugovorena primjenjuje jedna četvrtina zatezne kamate.

Prema presudi, na svaki pojedinačni iznos preplaćene kamate tužiteljica će dobiti još i iznos zakonite zatezne kamate.

U cijelom slučaju osobito je važna činjenica da su tužitelji prije izricanja presude na temelju tzv. Zakona o konverziji već proveli konverziju CHF kredita u euro kredit.

Sud je utvrdio kako je odredba o jednostranoj promjeni kamatne stope ništetna, kao i to da tužiteljica ima pravni interes za vođenje parnice i nakon konverzije. U presudi se kaže:

"U Dodatku ugovora o kreditu (o konverziji) nije navedeno da se određuje i kamatna stopa sukladno ZOO-u i Direktivi, već se tim dodatkom jednostavno određuje kamatna stopa, onako kako je ista vrijedila za kredite koji su u navedenom razdoblju ostvarivani u valuti euro, dakle i za te kamatne stope i za promjenu istih nisu vođeni pojedinačni pregovori, već je kamatna stopa mijenjana prema odluci jedne strane (tuženika), a takav tijek i promjena kamate samo su inkorporirani u Dodatak ugovora o kreditu za tužiteljicu… Drugim riječima, konverzija je rađena s pretpostavkom da je činidba (koja je predmet Ugovoru o namjenskom kreditu) bila i određena i odrediva, za što je u ovom postupku utvrđeno da nije bio slučaj."

Sud je utvrdio još jednu iznimno važnu činjenicu – nema zastare potraživanja! Naime, odbacujući sve prigovore banke, sud je istaknuo da pravo na isticanje ništetnosti ne zastarijeva.

Sud zaključuje da zastara počinje teći prvoga dana nakon što vjerovnik ima pravo tražiti ispunjenje obveze i ukazuje na to da podnošenjem tužbe dolazi do prekida zastare, nakon čega zastara teče ispočetka po pravomoćnosti presude.

Stajališta suda, zadovoljno ističu u Udruzi "Franak", potpuno potvrđuju njihove tvrdnje da su u konverziji CHF kredita primijenjene nezakonito povećavane kamatne stope i nezakonite fiksne marže iz euro kredita.

Izuzetno je važna odluka suda da su povećane kamate i fiksne marže ništetne, i to unatoč činjenici što su dužnici potpisali da ih prihvaćaju. O njima se, ističe sud, nije moglo pregovarati, kao što se nije pregovaralo ni o ništetnim odredbama o načinu promjene kamate u originalnim ugovorima o kreditima.

– Obrazloženje presude pokazuje nam dubinsko razumijevanje prava, a iznesena pravna shvaćanja su ohrabrujuća za sve dužnike koji i nakon konverzije još uvijek vode svoje sporove protiv banaka na sudovima – kaže Goran Aleksić.

Važno je upozoriti i na činjenicu da se sve to što se odnosi na nezakonite ugovorne odredbe u CHF kreditima jednako odnosi i na kredite s valutnom klauzulom euro te na kunske kredite bez valutne klauzule.

U Udruzi "Franak" stoga su sigurni da i akcija vezana uz dužnike u euro kreditima, u obliku logističke pomoći za podizanje privatne tužbe, ne može završiti drukčije nego novom pobjedom, javlja Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:42