TOM WAGNER ZA JUTARNJI

VELIKI INTERVJU SA SUOSNIVAČEM AMERIČKOG FONDA KOJI JE POSTAO JEDAN OD NAJVAŽNIJIH IGRAČA U AGROKORU 'Da nismo mi uskočili, Agrokor bi bio likvidiran'

 
Tom Wagner (u krugu)

Ubrzo nakon što je Agrokor dobio izvanrednu upravu, na scenu je stupio američki fond Knighthead Capital Management i neizravno postao jedan od najvažnijih igrača u saniranju koncerna.

Riječ je o tvrtki za upravljanje investicijama osnovanoj 2008. godine, koja je specijalizirana za ulaganja u tvrtke s dužničkim poteškoćama, a one su gotovo uvijek u nekoj posebnoj situaciji. Međutim, do danas nisu prestali prijepori o kontroverznoj ulozi Knigtheada u Agrokoru, pri čemu se najčešće mogu čuti optužbe da je riječ o starim poznanstvima koja su urodila dogovorom o budućem poslu i dobroj zaradi. Najnoviji povod tome dao je sam izvanredni povjerenik Ante Ramljak, koji je rekao da se s predstavnikom Knigtheada susreo nekoliko dana prije dolaska u Agrokor.

Na sva ta pitanja pokušali smo pisanim putem dobiti odgovore od Toma Wagnera, suosnivača i jednog od voditelja portfelja u Knightheadu. Prije osnivanja Knightheada, gospodin Wagner je bio zaposlen u tvrtki Goldman, Sachs & Co. kao direktor odjela za rizična ulaganja s visokim prinosima, a prethodno je radio u banci Credit Suisse First Boston kao “trader” za trgovanje s visokim prinosima te kao analitičar za posebne situacije.

Možete li pojasniti o kakvom je poznanstvu s gospodinom Ramljakom riječ te o čemu ste razgovarali tog 30. ožujka koji je spomenuo?

- Prije 30. ožujka nije postojalo nikakvo poznanstvo ili odnos između gospodina Ramljaka ili bilo kojeg njegova suradnika i bilo kojeg člana Knightheadova tima. Sastanku 30. ožujka prisustvovao je samo jedan stručnjak iz Knightheada, i to niži analitičar. Taj analitičar bio je u Zagrebu kako bi pokušao razumjeti situaciju oko Agrokora i ozbiljan pad cijena obveznica koji se dogodio nakon naših početnih kupnji. On se tom prilikom susreo s velikim brojem hrvatskih financijskih stručnjaka i savjetnika kako bi stekao što bolju sliku, a samo jedan od tih ljudi bio je Ramljak.

Na tom sastanku nije se raspravljalo ni o lex Agrokor, ni o mogućnostima financiranja, ni o bilo kojim drugim značajnim pitanjima. Ja sam osobno prvi put upoznao Antu Ramljaka 10. travnja. Ni na tom sastanku, ni bilo kojom drugom prilikom nismo s Ramljakom niti bilo kojim njegovim kolegom razgovarali o izradi lex Agrokor. Nijedan član Knightheada nije imao nikakve prethodne veze s Antom Ramljakom, njegovim kolegama ili bilo kojim poslom povezanim s njima.

Postoji puno nejasnoća oko toga kada se Knighthead Capital Management počeo zanimati za Agrokor. Je li, primjerice, točno da je obveznice koncerna počeo kupovati mjesecima prije dolaska izvanredne uprave jer je imao informacije o tome u kojem bi smjeru mogla ići priča s Agrokorom?

- Knighthead je počeo kupovati obveznice Agrokora u siječnju 2017. godine po cijenama od 85 do 90 centi za dolar, a tijekom ožujka već smo bili najveći imatelji obveznica Agrokora, što smo i ostali do primjene lex Agrokor. Da smo znali za netočnosti u financijskim izvješćima i potrebu za materijalnim prilagodbama, ne bismo kupili obveznice. Unatoč poteškoćama kroz koje je tvrtka prolazila uslijed računovodstvenih pogrešaka i prekomjernog duga, smatramo da postoji značajna vrijednost u temeljnom poslovanju. To posebno vrijedi ako se stručno i učinkovito upravljanje koje smo nedavno vidjeli nastavi i nakon provedbe sporazuma o nagodbi.

Koliko je poznato, vi ste u roll-up kreditu sudjelovali sa 170 milijuna eura, što znači da imate prvenstvo naplate ili status senioriteta i za toliki iznos starog duga, odnosno za oko 340 milijuna eura?

- Cijela tranša imatelja obveznica iznosila je 150 milijuna eura, a Knighthead je bio jedan od 19 ulagača u obveznice koji su sudjelovali u ovom dijelu transakcije. Važno je napomenuti da je Knighthead jamčio financiranje ukupnih sredstava i stavio to na raspolaganje svim zainteresiranim stranama. To znači da bi Knighthead financirao i cjelokupni kredit u slučaju da ostale zainteresirane strane nisu odlučile sudjelovati.

Knightheadu nije plaćena naknada za pružanje jamstva za ovo hitno potrebno financiranje. U transakciji je sudjelovalo oko 26 banaka i imatelja obveznica, zajedno s otprilike 50 dobavljača. Ovako široko sudjelovanje pokazuje da je ovo financiranje podržao velik broj različitih zainteresiranih strana.

Naravno, postoji argument da u kritičnom trenutku nije svatko bio spreman ulaziti u rizik kao vi, ali ostaje i pitanje u kojoj je to mjeri doista bio rizik?

- Sjetite se da u prva tri mjeseca 2017. nije bilo nikakve komunikacije iz Agrokora, nije bilo tekućih financijskih podataka, a postojali su navodi o financijskim nepravilnostima. Prije usvajanja lex Agrokor bilo je i strahova od nekontrolirane likvidacije. Unatoč tim rizicima, dali smo prijedlog za financiranje po super senior statusu jer smo shvatili da je riječ o hitnom pitanju.

Dobavljači su očajnički trebali likvidnost. Zalihe u Agrokoru bile su znatno ispod normalnog stanja. Knighthead je jedini bio voljan dati novi kredit Agrokoru kada su se svi ostali povukli. Agrokor nije mogao naći novo financiranje kada smo mi intervenirali. Upravo zahvaljujući tom novom kreditu dobavljači su mogli biti plaćeni i poslovanje Agrokora moglo se nastaviti.

Da se super senior transakcija nije dogodila, vjerujemo da bi Agrokor bio likvidiran. Smatramo da je super senior financiranje koje su osigurali postojeći vjerovnici uklonilo velik dio rizika s kojima su se suočili Agrokor, njegovi dobavljači i kupci.

Kakvi su odnosi predstavnika vjerovnika u privremenom vjerovničkom vijeću? Postoje neslužbene informacije da je Knighthead zapravo ‘prvi među jednakima’, odnosno da ipak ima presudan utjecaj u vijeću vjerovnika. Kako vi vidite odnos moći među vjerovnicima?

- Predstavnik imatelja obveznica u privremenom vjerovničkom vijeću je PJT. To su financijski savjetnici koji zastupaju Knighthead i ostale imatelje obveznica i oni imaju jedan od pet glasova u vijeću, dakle, jednako kao i ostali članovi vijeća. Imali smo konstruktivan dijalog pun poštovanja s ostalim članovima vijeća i vjerujemo da oni nas vide na sličan način.

Ovih dana je savjetnik za restrukturiranje Alix Partners predstavio planove poslovanja Agrokorovih kompanija. Možete li nešto više reći o tome? Kako ste zadovoljni rezultatima izvanredne Uprave?

- Zadovoljni smo procesom izvanredne uprave do sada. Iščekujemo da saznamo više o planovima Alix Partnera za reorganizaciju Agrokora i postizanje sporazuma o nagodbi u roku koji određuje lex Agrokor.

Što mislite tko će na kraju biti dobitnici, a tko gubitnici u priči o Agrokora? Koliko je izgledno da porezni obveznici na kraju ipak plate trošak lex Agrokor, imajući u vidu najavu brojnih tužbi?

- Ako se Agrokor uspješno restrukturira, sve će zainteresirane strane od toga imati koristi, a ugled tvrtke značajno će se poboljšati. Te zainteresirane strane uključuju zaposlenike, kupce, dobavljače i investitore. Ne predviđamo scenarij u kojem će hrvatski porezni obveznici ili Vlada morati snositi troškove restrukturiranja Agrokora ili njegovih prijašnjih problema.

Agrokor bi trebao ostati jedna tvrtka

Kako vi vidite rasplet ove priče, odnosno nagodbu vjerovnika?

- Kao i svi vjerovnici, usredotočeni smo na to da osiguramo da tvrtka ima najbolju priliku za rast i uspjeh. I dalje vjerujemo da su Agrokorovi najbolji dani pred nama.

Prije nekoliko mjeseci zagovarali ste opciju da Agrokor ostane cjelina, odnosno da se održe na okupu ključne sastavnice koncerna. Je li to još na stolu?

- Vjerujemo da bi Agrokor trebao biti reorganiziran kao jedna tvrtka. Kada se situacija stabilizira, Upravi će biti lakše napraviti procjene i maksimalno povećati vrijednost prodaje bilo koje imovine. Mi bismo podržali bilo koji put koji bi maksimalizirao povrat vjerovnicima. U konačnici, to je odluka koju će donijeti privremeni upravitelj, Agrokorovi stručnjaci, članovi stalnog vjerovničkog vijeća i vjerovnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2023 11:35