BLIŽI SE RASPLET?

VELIKI KORAK NAPRIJED Postignut dogovor dobavljača i vjerovnika oko graničnog duga, na tekstu sporazuma se radi i trebao bi biti potpisan do utorka

Fabris Peruško i Irena Weber
 Dragan Matic / HANZA MEDIA

Dobavljači Agrokora i financijski vjerovnici postigli su, neslužbeno doznajemo, načelan dogovor o modelu isplate graničnog duga za sve dobavljače, te suradnji dobavljača i domaćeg i regionalnog maloprodajnog lanca na rok od pet godina.

Ipak, službene izjave neće davati ni izvanredna uprava ni vjerovnici Agrokora do utorka, jer se sporazum koji bi detaljno regulirao dogovorene odredbe tek treba potpisati u ponedjeljak ili utorak.

Postizanje dogovora između dobavljača i financijskih vjerovnika pokazalo je na kraju da su financijski vjerovnici iskazali veliko razumijevanje za svoje poslovne partnere -dobavljače, ali i da su dobavljači bili spremni na potrebni kompromis. Naime, taj dogovor uključuje i pristanak dobavljača na model naplate potraživanja u nagodbi vjerovnika putem takozvanog Entity priority modela prema kojem se naplata ne vrši na nivou Agrokora, nego na razini pojedinog poduzeća.

Ovaj dogovor predstavlja veliki korak i prema postizanju dogovora svih vjerovnika glede nacrta nagodbe vjerovnika, takozvanog „termsheeta“, pa je sada već gotovo sigurno, ako ne bude većih iznenađenja, da će se potpisati do 10. travnja, a to onda vodi prema konačnoj nagodbi vjerovnika do 10. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:16