EPILOG SASTANKA

VELIKI NAPREDAK U RAZGOVORIMA OKO NAGODBE Postignut načelni dogovor da se dobavljačima Agrokora plati 82 posto starih potraživanja

Irena Weber i Fabris Peruško
 Dragan Matić / Hanza Media

Na sastanku članova privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora i promatrača, koji je održan od 6. do 8. ožujka, postignut je značajan napredak u usuglašavanju ključnih odredbi plana nagodbe, priopćeno je jučer poslijepodne iz Agrokora.

Prema informacijama, postignut je načelni dogovor prema kojem će dobavljačima biti plaćeno čak 82 posto starog duga za robe i usluge.

Razrada prijedloga

- Zaista sam zadovoljan rezultatima sastanaka, postigli smo značajan napredak i uvjeren sam da ćemo do predviđenog roka u travnju ove godine uspjeti dogovoriti načelne uvjete koji određuju okvire plana nagodbe. Veselim se sljedećem sastanku s ovom skupinom, kada ću vas moći ponovo izvijestiti o novim postignutim rezultatima - istaknuo je tim povodom Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora, a u priopćenju se napominje da je na kraju sastanka utvrđen manji broj ključnih otvorenih pitanja te je dogovoreno da će se “ista skupina ponovo sastati radi rješavanja tih preostalih pitanja u tjednu koji počinje 19. ožujka”. Potom se naglašava da je razgovor o nepodmirenom graničnom dugu, koji su predstavnici dobavljača identificirali kao jednu od kritičnih točaka, “rezultirao prijedlogom mogućeg rješenja koje je načelno prihvatljivo i financijskim vjerovnicima i dobavljačima”.

“Sve su se strane usuglasile da će prijedlog ubrzano razraditi kako bi se osigurala široka podrška vjerovnika za plan nagodbe. Tijekom sastanka se raspravljalo o nizu tema, uključujući nedavno objavljene ažurirane planove održivosti, ključne pravne korake u nastavku postupka, vremenski okvir formiranja stalnog vjerovničkog vijeća, pojedinosti strukture nagodbe te, najvažnije, način tretiranja nepodmirenog graničnog duga”, navodi se u priopćenju. Iza ovog optimističkog priopćenja stoji, međutim, kako se neslužbeno moglo doznati, tri dana dosta grubih pregovora, na kojima se prijetilo i odlascima sa sastanka, ali je na kraju ipak postignut načelni dogovor oko najvećeg “problema” - graničnog duga Agrokora prema dobavljačima. To je dug koji je fakturiran prije 12. travnja 2017., a koji je dospio na naplatu poslije 10. travnja, a stari dug je onaj koji je dospio na naplatu do 10. travnja.

Konačni potpis

Na koncu je postignut načelni dogovor da će se tih preostalih 80-ak milijuna eura graničnog duga dobavljačima u potpunosti isplatiti, ali na rok od četiri godine i uz uvjet ispunjavanja poslovnih ciljeva kompanija. Uz to je navodno dogovoreno da će taj granični dug plaćati Agrokor, a da se neće plaćati iz bilance Konzuma ili drugih tvrtki. Uz to je dobavljačima navodno osiguran dobar plasman njihovih proizvoda u Konzumu na određeni rok.

Ako se na koncu potpiše takav dogovor o graničnom dugu, to bi značilo da će dobavljači naplatiti prosječno 82 posto potraživanja za robe i usluge, što bi doista bio veliki uspjeh dobavljača u ovom postupku. Na kraju pokušat će se adresirati i pitanje dobavljača koji su mjenicama i kreditima financirali Agrokor, i to na način da će vjerovnici, mimo nagodbe vjerovnika, navodno bankama preporučiti da naprave jako restrukturiranje regresnog duga dobavljača kako bi tvrtkama omogućili financijski predah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:38