'MJEHUR' ILI BUDUĆNOST?

VELIKI PAD VRIJEDNOSTI KRIPTOVALUTA Nakon što je Google najavio zabranu oglašavanja, tržište kriptovaluta izgubilo 50 milijardi dolara

Bitcoin, ilustracija
 Dado Ruvić / Reuters

Nakon Googleove najave zabrane oglašavanja kriptovaluta i svog povezanog sadržaja, uslijedio je pad njihove vrijednosti, piše CNBC.

Iako je u srijedu tržišna vrijednost svjetskog digitalnog novca iznosila 372,9 milijardi dolara, nakon obavijesti najvećeg digitalnog oglašivača o zabrani oglašavanja takvog sadržaja, ta je vrijednost pala na 310,4 milijardi dolara. Trenutno tržišna kapitalizacija kriptovaluta iznosi 323,2 milijarde dolara, prema CoinMarketCap.com.

- Bitcoin nema unutarnju vrijednost i pitanje je vremena kada će “Bitcoin mjehurić puknuti” - izjavio je Google i vrijednost navedene kriptovalute pala je za više od 11%.

Bitcoin je najveća svjetska kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti. U srijedu je pao ispod 9,000$ te je nastavio silaznom putanjom u četvrtak ujutro kada je iznosio 7,676.52 dolara. Ipak, njegova je vrijednost porasla i sada Bitcoin vrijedi 8,145.70 dolara.

Navedeni pad nije potaknula samo Googleova najava nego i urgiranje MMF-a na strožu kontrolu i kažnjavanje upotrebe kriptovaluta za pranje novca. Osim toga, političari diljem svijeta zauzimaju sve oštriji stav prema ovom sektoru i pozivaju na jaču regulaciju kriptovaluta i njihovih platformi, a i kažnjavanje mjenjačnica kriptovaluta posljednjih je mjeseci sve češće. Neki čak pozivaju na potpunu zabranu kriptovaluta.

- Sumnjam u sigurnost ovog tržišta jer su online transakcije novca prekompleksne za regulaciju i zato bi trebale biti zabranjene u potpunosti – rekla je bivša indijska tajnica ekonomskih poslova Shaktikanta Das za Independent.

Osim svega navedenog, pretpostavlja se da je na pad tržišne vrijednosti Bitcoina i ostalih kriptovaluta utjecala i Facebookova zabrana oglašavanja sadržaja vezanog uz kriptovalute zbog, kako kažu, čestih prevara unutar ovog sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:43