MINISTARSTVO FINANCIJA DOSAD OBRADILO 178 TVRTKI

Velikim dužnicima država oprostila 340 milijuna kuna

 CROPIX

Za pokretanje predstečajne nagodbe Fini je dosad predan 3951 zahtjev, a ukupne obveze tih tvrtki, prema redovnom i skraćenom postupku , iznose 36,7 milijardi kuna. U njima radi 30.811 ljudi.

Najveći dio obveza odnosi se na “velike”, tvrtke čije obveze premašuju 10 milijuna kuna. Takvih je 440, a obveze im iznose 33,4 milijarde kuna. U Ministarstvu financija zadovoljni su dosadašnjim tijekom rješavanja nagomilanih dugova.

Bez dokumentacije

Kako je pojasnio pomoćnik ministra financija Branko Šegon, obradili su 178 velikih predmeta, od toga su 43 riješili poztivino. Država je u tim tvrtkama, u kojima radi 6700 ljudi, imala 846 milijuna kuna potraživanja i od tog je iznosa otpisala oko 40 posto, odnosno 340 milijuna kuna. Preostali iznos naplatila je djelomično u gotovini, dio je naplatila kroz unos kapitala, a dio putem preuzimanja nekretnina.

BANKROT HRVATA, U BLOKADI I POD OVRHAMA Zbog duga za poreze i režije blokirano čak 16 milijardi kuna!

Na listi dužnika s najvećim obvezama predvodnici su Dina iz Omišlja i zagrebački Dioki, koji zajednički duguju više od dvije milijarde kuna i zapošljavaju 723 radnika. Slijede Dalekovod, Hoteli Novi, Nexe Grupa... Svi podneseni zahtjevi za predstečajnu nagodbu neće biti i zaključeni. Odbijen je ukupno 2001 predmet jer, kažu u Ministarstvu, “nisu dostavili dopunu dokumentacije u ostavljenom roku, a za 74 predmenta postupak je obustavljen za zahtjev dužnika”.

Provedba predstečajnih nagodbi Ministarstvu financija vrlo je važan dio posla, a tome u prilog ide i činjenica da su dosad dva puta mijenjali zakon jer je praksa ukazivala na potrebnu za tim.

Velika reforma Carine

No, na brifingu za novinare, uz Šegona, i ostali čelnici sektora nastojali su pokazati da se u Ministarstvu radi punom parom.

Kada je riječ o provedbi fiskalizacije, šefica Porezne uprave Nada Čavlović-Smiljanec kazala je da su od početka godine proveli 13.092 nadzora poslovanja s gotovinom i utvrdili 657 nepravilnosti.

- Dio obveznika otklonio je nepravilnosti na vrijeme, ali njih 192 nije, pa im je zabranjeno daljnje obavljanje posla - rekla je.

Naplaćene novčane kazne iznose 477.850 kuna.

Velika reforma čeka i Carinsku upravu, koja postaje dio jedinstvene carinske službe EU. Uz ostalo, proširuje se djelokrug rada novim poslovima, pa će se carinski službenici, primjerice, baviti i nadzorom proizvoda čije je stavljanje na tržište zabranjeno ili ograničeno. U Ministarstvu financija kažu da su u nekim trgovisnkim centrima uočili da boce alkoholnog pića nemaju markicu, što znači da se izbjegava plaćanje trošarina.

Hrvatska do 2017.

A sudeći prema tome kako se u proračun slijevaju prihodi od trošarina, moguće je da mnogi obveznici izbjegavaju plaćanje. Od trošarina na cigarete, primjerice, do 15. travnja ubrano je 636 milijuna kuna, što je 26,6 posto manje nego u istom razdoblju lani. No, u Ministarstvu vjeruju da će se naplata poreza u ostatku godine popraviti.

Izaslanstvo Ministarstva financija sudjelovalo je i na nedavnom proljetnom zasjedanju Svjetske banke i s čelnicima te financijske institucije razgovarali su o strategiji za Hrvatsku u razdoblju od 2013. do 2017. godine, kao i o nastavku projekata koje su dosad financirali u Hrvatskoj.

Reforma željeznica

Buduća suradnja uključuje tehničku pomoć Hrvatskoj u korištenju sredstava iz fondova EU, pomoći u reformi sustava zdravstva i socijalne skrbi, a banka nudi i pomoć u reformi željeznica, u čemu ima iskustva s obzirom na to da upravo radi na reformi željeznica u Poljskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:54