PROFESIJE U RECESIJI

VELIKO ISTRAŽIVANJE Objavljena top-lista najgorih i najboljih poslova na svijetu!

Novinar u tiskanom mediju ove je godine najgore zanimanje u SAD-u, ustvrdila je agencija CareerCast. Ta je agencija specijalizirana za pomoć u zapošljavanju, a već četvrt stoljeća svake godine objavljuje top-listu najgorih i najboljih zanimanja.

Rang-listu 200 zanimanja pogledajte OVDJE

Kao i svake godine, CareerCast rangirao je 200 zanimanja uzimajući niz čimbenika, među kojima i prihode, radnu okolinu i stres.

Rang-listu najboljih zanimanja, kao i proteklih godina, predvodi aktuar, analitičar koji interpretira statistiku kako bi se ocijenile vjerojatnosti nesreća, bolesti, smrti i gubitka vlasništva od krađe i prirodnih katastrofa.

Slijede ga zanimanja biomedicinskog i softverskog inženjera, a sva tri zanimanja dobro su plaćena i nisu stresna.

Među razlozima zbog kojih je posao novinara uvijek na listi teških zanimanja ističu se prihodi, visoka razina stresa i vrijeme provedeno u poslu. No, postoje i novi čimbenici, poput krize industrije tiska: redakcije koje se sve više smanjuju, rezanje budžeta i konkurencija interneta stvorili su jako teške uvjete za novinare.

Predviđa se kako će do 2020. broj ponuđenih poslova za novinare u SAD-u pasti za šest posto , a nastavit će se i smanjivanje prosječne plaće.

- Radna okolina novinara u tisku kontinuirano se pogoršava - rekao je Tony Lee, predstavnik CareerCasta.

U nas 800 novinara bez posla

Američko istraživanje komentirao je Zdenko Duka, predsjednik HND-a: Nažalost, moram potvrditi da se i kod nas pozicija novinara u tiskanim medijima posljednjih godina jako pogoršala. Na burzi rada je više od 800 novinara, od kojih su dvije trećine oni koji su ostali bez posla, a jedna trećina mladi ljudi koji su tek dobili diplomu . U Hrvatskoj se na sedam visokih škola i fakulteta školuju budući novinari ,što je u sadašnjim tržišnim uvjetima vjerojatno previše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:59