JEC INNOVATION AWARDS

VELIKO PRIZNANJE ZA ULJANIK Pulski škver u Parizu dobio prestižnu nagradu za inovatora godine u Parizu

Brodogradilište Uljanik u Puli
 Goran Šebelić / CROPIX

Pulsko brodogradilište Uljanik dobilo je prije nekoliko dana prestižnu nagradu za inovatora godine u Parizu, u sklopu vodećeg međunarodnog sajma kompozitnih materijala JEC World2018, u konkurenciji troje finalista u kategoriji pomorstva. Riječ je o nagradi JEC Innovation Awards u kategoriji primjene kompozitnih materijala u pomorstvu s temom kompozitnih panela na gradnji 513.

U ovoj kategoriji preostala dva finalista su njemačko brodogradilište Meyer Werft i francuski proizvođač brodova za sport i razonodu BENETEAU. U ostalim kategorijama prve nagrade dobili su zvučna svjetska imena poput BMW-a, Airbusa, Audija i Forda.

- Uljanik je aplicirao za spomenutu nagradu kao jedan od partnera na projektu RAMSSES iz ciklusa financiranja Europske komisije HORIZON2020.

Od ukupno 36 partnera, članova konzorcija projekta, ističu se brodogradilišta Meyer Werft, STX France, Fincantieri, DAMEN te Meyer Turku, zatim klasifikacijska ustanova BV i tvrtke Airborne Composite i Becker Marine. Projekt RAMSSES namijenjen je razvitku inovativnih rješenja uz korištenje inovativnih materijala (specijalni čelici, aluminij, kompozitni materijali i sl.), i to na više tipova brodova: putnički, offshore, ratni, istraživački, radni i RO-RO brodovi, ističu u Uljaniku.

Projekt je podijeljen na 21 radnu cjelinu, a Uljanik je voditelj radne cjeline 14, odnosno Primjene kompozitnih materijala na RO-RO brodovima, čiji je osnovni cilj nastaviti s inovacijama na tom području, odnosno unaprijediti rješenje s GR513 (palube 10, 11 i 12) u čijoj su izgradnji korišteni spomenuti kompozitni paneli.

Nositelji projekta u Uljaniku su inženjeri Đani Dundara i Vito Radolović.

Prestižna nagrada dodjeljuje se u sklopu programa najveće svjetske organizacije u sektoru kompozita JEC Innovation JEC Grupe, a s ciljem prepoznavanja, promicanja i nagrađivanja najinovativnijih kompozitnih rješenja širom svijeta te poticaja tvrtkama koje su uključene u kompozitnu inovaciju. Uljanik je uključen u istraživanje i razvoj lakih primjena na moru u sklopu projekata Europske unije od 2006. godine te je i dalje aktivan u projektu Horizon2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:50