INSPIRIRALA GA BOČICA INZULINA

VIDEO: REVOLUCIJA ZA SVE LJUBITELJE DOBRE KAPLJICE Majstor smislio kako izvaditi vino iz boce bez vađenja čepa

 Matea Petrovic / HANZA MEDIA

Kako se može uživati u čaši dobrog vina bez da se ostatak ne pretvori u ocat? S tim se izazovom susreo Greg Lambrecht kada je njegova supruga zbog trudnoće prestala piti alkohol, piše CNN.

Otvaranje boca vina koje bi nakon toga propadalo ga je frustriralo pa je izumio Coravin - napravu koja dopušta točenje vina bez uklanjanja čepa.

Coravin funkcionira na sljedeći način: Tankom šupljom iglom prođe se kroz pluteni čep kako bi se u bocu ubrizgao argon. Pritisak koji stvori plin potjera vino kroz iglu u čašu, pritom onemogućavajući da ostatak vina oksidira. Kada se igla izvuče, pluteni se čep ponovno zatvori.

Lambrecht je inspiraciju za Coravin dobio iz medicine. Nakon što je na Institutu za tehnologiju u Massachusettsu studirao nuklearno inženjerstvo, zaposlio se u tvrtki Johnson & Johnson kao medicinski inženjer. Njegov prvi startup - Instrisic Therapeutics - izrađuje tehnologiju za implantante za kralježnicu i tretmane protiv raka.

'Pomislio sam - u medicini stalno iglama prolazimo kroz stvari bez da ih oštećujemo', rekao je Lambrecht. 'Moj je otac dijabetičar. Ima bočicu s inzulinom. Kada u nju stavi iglu, gura inzulin u špricu. Možda ja mogu proći kroz čep i isisati vino na isti način na koji moj otac isisava inzulin.'

Coravin je dostupan u 50 zemalja po cijeni od 299 dolara, ili 199 dolara ako vam nije bitno kako vaš uređaj izgleda. Jedna kapsula argona košta 11 dolara i morat ćete je zamijeniti nakon 15 popijenih boca. Evidentno je da ovaj proizvod nije za svakoga. Prema izračunu CNN-a jedna boca vina (ugrubo šest čaša vina) uz upotrebu Coravina skuplja je od obične za četiri dolara.

Lambrecht međutim Coravin ne vidi kao luksuzni proizvod.

'Ja ga koristim i na bocama vina koje koštaju i 10 dolara. Ovdje se radi o tome da ja uz pomoć Coravina mogu popiti točno onoliko vina koliko želim i to mogu učiniti bez da se ostatak pokvari', rekao je Lambrecht.

Najveća tržišta na kojima Coravin posluje su američko, britansko i francusko, međutim Lambrecht se nada da će povećati udio u Kini, Japanu, Južnoafričkoj republici, Australiji i Novom Zelandu.

Coravin je 2015. godine zaposlio bivšeg predsjednika Nespressa za Sjevernu Ameriku Frédérica Lévyja kako bi vodio ekspanziju tvrtke. Coravin je zahvaljujući njemu sklopio dogovor s lancem prehrane Morton's Steakhouse.

Lambrecht tvrdi da je Coravin odlična investicija za restorane jer će njegovom upotrebom eliminirati bacanje vina koje se ne popije zato što se pokvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:50