IZVANREDNA UPRAVA AGROKORA

VIDEO: REZULTATI REVIZIJE ZA 9 KLJUČNIH KOMPANIJA Alarmantna situacija u Konzumu, poslovao u velikom gubitku, uz negativni kapital od čak 7,6 mlrd. kn

 
Ante Ramljak i Ines Lozić
 Davor Pongracic / CROPIX

Izvanredna uprava Agrokora danas je predstavila nalaze revidiranih financijskih izvješća za 9 ključnih kompanija iz sastava Agrokor grupe – Konzum, Tisak, Ledo, Jamnica, Zvijezda, PIK Vrbovec, Belje, PIK Vinkovci i Vupik – a neki od njih sadrže značajne ispravke. Najdramatičniji su nalazi revizije koju je proveo PwC u Konzumu.

Prema rezultatima koje je objavio Ante Ramljak, izvanredni povjerenik Agrokora, Konzum je u 2016. godini, nakon ispravka vrijednosti, imao negativan kapital u iznosu od čak 7,6 milijardi kuna, a ostvario je gubitak od 1,85 milijardi kuna. Pritom je gubitak u 2015. iznosio 1,4 milijarde kuna, dok je u izvješću Agrokora pod vodstvom Ivice Todorića za tu godinu bila iskazana dobit u iznosu od 247 milijuna kuna.

Ramljak je komentirao Todorićeve navode na blogu kako bi do eventualnih razlika u izvješćima moglo biti zbog promjena poslovne politike: - Ne znam kako je moguće da je to razlog kada se pritom nisu mogli promijeniti računovodstveni standardi. To nisu točne pretpostavke - rekao je Ramljak i naglasio: - Ključna brojka ispravaka vrijednosti je 10 milijardi kuna. Ovdje je zasad riječ o 'računovodstvenim nepravilnostima'. Kada završimo konsolidirana izvješća, reći ću razmišljam li o kaznenoj prijavi. Istražitelji DORH-a su upoznati s ovim brojkama - dodao je Ramljak.

- Zahvaljujući zaštiti koju društvima sada pruža zakon o postupku izvanredne uprave sa ciljem restrukturiranja i nastavka poslovanja, ovi izvještaji pripremljeni su po načelu neograničenosti poslovanja - istaknuo je Ramljak, pojasnivši da je to važno, jer da nema tog zakona, financijski izvještaji bi doveli u pitanje buduću opstojnost cijele grupe i kompanija, odnosno trebao bi se otvoriti stečajni postupak.

Ukoliko bi se izvještaji pripremali na likvidacijskoj osnovi, na osnovi stečaja, gubitak vrijednosti po kompanijama bio bi puno veći, napomenuo je Ramljak.

Istaknuo je i kako su se morala 'otvarati' i financijska izvješća za 2015. godinu, jer su 'neke stvari u 2015. godini bile krivo knjižene, neke stavke nepravilno vođene'.

Ramljak je najavio da će u ponedjeljak biti objavljeno koliki je ukupni gubitak Agrokor grupe i Agorokora d.d.

Ocijenio je da bi Agrokor danas bio pred stečajem da nije donesen "lex Agrokor". No, uvjeren je da će postići nagodbu s vjerovnicima, a optimizam uz ostalo temelji na dobrim poslovnih rezultatima u prvih devet ovogodišnjih mjeseci.

- Sad imamo dobro poslovanje i poziciju da razgovaramo s kreditorima - rekao je Ramljak te posebno naglasio da Agrokorova perjanica, Konzum, nije ugrožen. Konzum u devet mjeseci ima operativnu dobit, promet se vraća na prošlogodišnje promete, a tomu je, kaže, pridonijela i jako dobra ljetna sezona.

Na upit novinara trebaju li zaposlenici biti zabrinuti za svoja radna mjesta, Ramljak je odgovorio da ne trebaju.

Najveće dubioze u financijskim izvješćima Agrokora, kako je rekao, odnose se na izmještanje poslovanja Idee u Mercator, što nije korektno prikazano u poslovnim knjigama, a drugi veliki problem je vrednovanje zaliha i ulaganja u imovinu. Tako je, primjerice, razdoblje korištenja pojedine procjenjivano bitno duže od realnog.

Ramljak je podsjetio i kako su ispravci vrijednosti, pogotovo za pojedine kompanije, značajni, ali i kako je većina tih ispravaka jednokratne prirode. Izvanredni povjerenik nije htio komentirati navodne prijetnje koje je SMS-om uputio vlasniku Agrokora Ivici Todoriću pri čemu je rekao da to nije dio njegova posla.

Poslovni prihodi Konzuma u 2015. su prikazani u mandatu Ivice Todorića u iznosu od 14,6 milijardi kuna, dok su prepravljeni rezultati pokazali da su prihodi iznosili 10,7 milijardi kuna.

Prepravljanje prihoda u 2015. u najvećoj mjeri se odnosi "na odvojeno prikazivanje prekinutog poslovanja” koje se odnosi na Velpro (3,1 milijardu kuna), kako bi podaci za 2016. bili usporedivi. Uz to, prepravljanje je napravljeno i za "netiranje rabata dobivenih od dobavljača s troškom prodane robe", u iznosu od 1,1 miljardu kuna.

Zagreb, 051017.
Izvanredna uprava Agrokora danas je predstavila nalaze revidiranih financijskih izvjesca za 9 kljucnih kompanija iz sastava Agrokor grupe  Konzum, Tisak, Ledo, Jamnica, Zvijezda, PIK Vrbovec, Belje, PIK Vinkovci i Vupik
Na fotografiji: Ante Ramljak
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX

Tisak

Umjesto dobiti od 12 milijuna kuna, Tisak je u 2015. godini imao gubitak od 64 milijuna kuna, da bi u prošloj godini on narastao na 388 milijuna kuna. Pritom su prihodi u 2015. godini iznosili 2,83 milijarde kuna, umjesto 2,90 milijardi kako je ranije bilo prikazano, a rashodi su neznatno povećani, za 12 milijuna kuna na 2,86 milijardi.

Ukupno je u sektoru maloprodaje, kada se uključi Tisak, negativni kapital u 2015. iznosio 8,6 milijardi kuna, a ukupni negativni efekt na kapital kroz prepravak 2015. i 2016. je iznosio 10,5 milijardi kuna.

Grupa Prehrana: Svi završili u minusu

Revizija je pokazala da su sve Agrokorove kompanije iz sektora Prehrane (Ledo, Jamnica, Zvijezda, PIK Vrbovec ) prošlu su godinu zaključile s minusom od 741 milijun kuna, a najveći među njima imala je Jamnica. Ona je 2016. zaključila s gubitkom od 317 milijuna kuna.

Jamnica je i u 2015. iskazala veću dobit od one koju pokazuje revizija: objavila je neto dobit od 277 milijuna kuna, a revizija je utvrdila 273 milijuna. I Ledo je lani poslovao s povećim minusom, i to u iznosu od 270 milijuna kuna. U 2015. su precijenili neto dobit za pet milijuna kuna, pa ona nije iznosila 267 milijuna, kako je prikazano, nego 262 milijuna.

Treća perjanica, Zvijezda, prošle je godine poslovala s gubitkom od 146 milijuna kuna. Neto dobit te kompanije u 2015. nije iznosila 25 milijuna kuna, kako je prije iskazano, nego pet milijuna manje, odnosno 20 milijuna. Najmanji gubitak, 'samo' osam milijuna kuna, u 2016. je imao PIK Vrbovec. U tom su PIK-u svoju dobit u 2015. podebljali za 12 milijuna kuna, pa je ona iznosila 80 milijuna, a ne 92 milijuna, kako je ranije prikazano.

Najznačajniji negativan utjecaj na dobit kompanija iz sektora Prehrane, objašnjavaju revizori, čine rezervacije od 50 posto na međusobnim potraživanjima unutar Agrokor Grupe. Zbog svega toga, smanjuje se i kapital kompanija.

Grupa Poljoprivreda

Poljoprivredne tvrtke su osvarile neto gubitak u 2016. u iznosu od 0,3 milijarde kuna, a ukupan negativni efekt na neto dobit u 2015. i 2016. iznosio je 0,2 milijarde kuna, što znači da se za taj iznos umanjuju rezultati Belja, PIK Vikovaca i Vupika. Proizlazi to iz revidiranih izvješća operativnih kompanija Agrokor Grupe za 2016., koja su otkrila da su finalni pokazatelji poslovnih rezultata za 2016., koje je objavila bivša Uprava Agrokora, gori nego što je prikazivano - zemljišta su se precijenjivala, kao i ulaganja, a potraživanja i obveze se nisu evidentirali.

Belje Grupa je u 2016. godini, nakon što je prepravljena 2015. godina i to s razlikom većom od 50 milijuna kuna, ostvarilo gubitak od 45 milijuna kuna. Bivša Uprava Agrokora je iskazala konsolidirani gubitak od 34 milijuna kuna u 2016. Korigirani su poslovni prihodi temeljem neevidentiranih odobrenja koja se odnose na 2015. od 14 milijuna kuna, dok se korekcija poslovnih rashoda najvećim dijelom odnosi na precijenjenje vrijednosti zaliha i kratkotrajne imovine te neevidentiranog rashoda temeljem isknjiženja zemljišta predanih Republici Hrvatskoj. Što se tiče imovine, dugotrajna imovina je prepravljena temeljem umanjenja vrijednosti građevinskih objekata koji se ne koriste, precijenjene imovine te izgubljenog zemljšta. Također, prepravljena su i neevidentirana potraživanja i obveze po regresivnom pravu.

Kod Pik Vinkovaca je, također, najveći problem bila imovina te je nakon revidiranja iskazan gubitak u 2016. od 233 milijuna kuna. U 2015. su prepravljeni poslovni rashodi u iznosu od 67 milijuna kuna i to najvećim dijelom zbog precijenjene vrijednosti zaliha i kratkoročne imovine, dok je, gledajući 2016., došlo do povećanja poslovnih rashoda u odnosu na 2015. zbog usklađivanja zajmova i potraživanja od društava Agrokor Grupe te umanjenja vrijednosti goodwilla. U bilanci je u 2015. došlo do korekcije dugotrajne imovine temeljem umanjenja vrijednosti građevinskih objekata koji se ne koriste i precijenjenih ulaganja u ovisna društva. Također, korigirana je vrijednost zaliha i kratkoročne imovine, dok su kratkoročne obveze uvećane jer nisu evidentirane sve nastale obveze. U 2016, pak, su potraživanja za poljoprivredne poticaje umanjena.

Kod Vupika je slična priča kao i kod ostalih poljoprivrednih kompanija. Gubitak je u 2016. iznosio 51 milijuna kuna, što je proizašlo nakon prepravljanja rezultata iz 2015. u kojoj je prikazano da je gubitak manji (38 milijuna kuna). Pravi su rezultati zamagljeni, kako proizlazi iz revidiranih izvještaja, jer je krivo procijenjena vrijednosti imovine, potraživanja, zemljišta, građevinskih objekata koji se ne koriste...

Negativni efekt na kapital 13,4 milijardi kuna

Divizija Prehrana (Ledo, Jamnica, Zvijezda, PIK Vrbovec) imali su u 2016. i 2015. kapital u iznosu od 3,9 i 4,8 milijardi kuna, a razlika u 2015. u odnosu na prepravljeni rezultat je 208 milijuna kuna. Ukupan negativni efekt na kapital u Prehrani iznosi kroz prepravak u 2015. i ranijih godina, e gubitak u 2016. u iznosu od 1,1 milijarde kuna.

U diviziji Poljoprivrede (Belje, PIK Vinkovci, Vupik) kapital je pozitivan u 2015. i 2016. i iznosi po 1,6 i 1,2 milijarde kuna, ali s tim da prepravak u 2015. u odnosu na Todorićev izvještaj iznosi čak 1,2 milijarde kuna. Ukupan negativni efekt na kapital kroz prepravaka u toj diviziji 2015. i ranijih godina, te gubitak u 2016., iznosi 1,7 milijardi kuna.

Dakle, ukupno je za 9 tvrtki negativan efekt na kapital u reviziji dosegnuo 13,4 milijardi kuna, s tim da razlika u 2015. u odnosu na izvorni izvještaj iznosi 9,2 milijarde kuna.

Zaključci iz prezentacije Ante Ramljaka :

- Ispravci, pogotovo na pojedinim kompanijama, jesu značajni ali je važno istaknuti da je većina ispravaka jednokratne prirode

- Najznačajniji utjecaj na rezultat kompanija u 2016. godini jesu rezervacije od 50% na međusobnim potraživanjima unutar Agrokor grupe

- Izvještaji kompanija su rađeni po načelu neograničenosti poslovanja što ukazuje na činjenicu da kompanije mogu operativno opstati u budućnosti

- Paralelno sa financijskim restrukturiranjem provodi se i operativno restrukturiranje kompanija, a najveći pomaci u tom pogledu se očekuju upravo u kompanijama koje su imale najznačajnije uskladbe kao primjerice Konzum

- Kompanije su usprkos okolnostima uspješno odradile ljetnu sezonu te se očekuje daljnje poboljšanje operativnog poslovanja u nadolazećem razdoblju

- Negativan kapital koji je proizašao iz provedenih uskladbi će se adresirati kroz prijedlog nagodbe na kojem Izvanredna uprava sa svojim timovima intenzivno radi

Kako je najavljeno, revidirano izvješće za Agrokor d.d. i konsolidirano financijsko izvješće grupe Agrokor bit će objavljeni u ponedjeljak, nakon što će biti prezentirani Privremenom vjerovničkom vijeću.

Reviziju je obavio PricewaterhouseCoopers (PwC), nakon što je Agrokor d.d. 27. travnja ove godine objavio da je hravtska grupa u uskoj suradnji sa svojim savjetnicima, u preliminarnim provjerama identificirala “mogućnost postojanja potencijalnih nepravilnosti u svojim financijskim izvještajima. Agrokor d.d., u uskoj suradnji sa svojim savjetnicima, je nadalje identificirao mogućnost postojanja potencijalnih nepravilnosti u svojim konsolidiranim financijskim izvještajima.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:34