IMA LI KRAJA?

Vidošević: 'Kriza će trajati i puno dulje od deset godina'

Kada sam prije četiri godine rekao da će kriza trajati deset godina, većina me je gledala u čudu. Danas priznajem da sam pogriješio jer će kriza trajati mnogo dulje, rekao je, ne baš optimističnim tonom, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević na sjednici Skupštine HGK.

Objasnio je da se svijet mijenja te da država ima slab administrativni kapacitet da bi se suprotstavila globalizacijskim silnicama. Iako je priznao da zvuči prilično pesimistično, dodao je da je kriza činjenica u cijelom svijetu te da od toga ne treba bježati, nego pokušati izvući najbolje što se može.

- Moramo se boriti da svaki dan ne živimo gore nego prethodnog dana. Moramo se pripremiti za bolje razdoblje - rekao je Vidošević. Govoreći u geopolitičkim terminima, izjavio je da se svijet, baš kao i u razdoblju krize prije Drugog svjetskog rata našao u procesu puzajućih ratova te da će Hrvatska morati odlučiti kakvu strategiju mora prihvatiti. Ona se, naveo je, mora pozicionirati u promijenjenim uvjetima raspodjele svjetske gospodarske moći.

Jasna Belošević Matić iznijela je prilično katastrofalne brojke koje pokazuju da je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u četiri godine recesije realno smanjena 17 posto, a a trgovina na malo 20 posto. Ukupan hrvatski BDP pao je u četiri godine 10 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 20:23