ANALITIČARI PREDVIĐAJU

VIŠE NIJE UTOČIŠTE ZA INVESTITORE Švicarski franak će do sljedećeg ljeta pasti na 5,50 kuna

Do sredine 2014. godine analitičari Societe Generale banke očekuje da će švicarski franak oslabjeti gotovo 10 posto u odnosu na euro. Razlog tome je smanjivanje sistemskog rizika koji je vezan uz eurozonu.

Eskaliranjem dužničke krize u eurozoni mnogi su ulagači potražili utočište u franku, a smirivanjem situacije oko budućnosti eura počeli su izlaziti iz utočišta i više ulagati u druge valute. Trenutačno se eurom trguje po 1,229 franaka, što je već osjetno viši tečaj nego prethodnih godina. Kako kuna prati euro, tako se mijanjao i njen odnos prema franku. Trenutačni je tečaj 6,10 kuna za franak, prije godinu bio je 6,27, a početkom kolovoza 2011. godine jedan franak stajao je 6,76 kuna.

Za one koji imaju kredite u švicarcima, ako se ostvare prognoze, to bi moglo značiti da će im se rata kredita u razdobolju od 2011. do 2014. godine smanjiti za oko 20 posto.

Vrlo je upitno hoće li im za godinu dana uopće koristiti zakon koji im je namijenio ministar Linić. No kako upozoravaju analitičari, postoji rizik da se prognoza i ne ostvari. Očekuje se da će Švicarska povećati kamatne stope da bi neutralizirala rast cijena nekretnina, što može opet privući ulagače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 21:17