PROCVAT BITCOINA

VIŠE NIŠTA NE MOŽE ZAUSTAVITI OVU KONTROVERZNU TEHNOLOGIJU I najveće svjetske financijske kuće počele su ulagati goleme svote u virtualni novac

U bitcoin, dosad kontroverznu tehnologiju, počele su ulagati i velike i priznate financijske kuće. Zakonodavstvo niti jedne velike zemlje nije zabranilo poslovanje bitcoinima. Kineske su vlasti uvele ozbiljne restrikcije svojim financijskim institucijama u poslovanju s tom virtualnom valutom, ali nisu zabranili njezino posjedovanje.

Svejedno, velike financijske kuće dosad su se držale dalje od virtualnog novca. Razlog je prvo bio taj da se u nelegalnim poslovima na skrivenom internetu plaćalo dosta bitcoinom (premda se tamo plaća I drugim valutama, osobito dolarom). Napokon, u Digital Asset Holdings , financijski start up koji će se služiti bitcoinima u raznim oblicima financijskih operacija, 7,5 milijuna dolara ulaže J.P. Morgan, jedna od najvećih svjetskih financijskih kuća.

Tajna je u tome da je novu kompaniju prešla donedavna J.P. Morganova poslovna zvijezda Blythe Masters , piše New York Times . U start up, koji inače planira skupiti od 35 do 45 milijuna dolara investicije, budući da Blythe Masters procjenjuje vrijednost pothvata na čak 100 milijuna dolara, Goldman Sachs i Citigroup suzdržavaju se uložiti, no ne zato što sumnjaju u poslovni pothvat, nego zato što sumnjaju da J.P. Morgan ima povlašteni položaj.

Za očekivati je da te dvije kuće imaju svoje slične autonomne operacije. Uostalom, procjenjuje se da je u financijske start up kompanije u 2015. godini bilo kumulativno uloženo oko 12 milijardi dolara, a u start up kompanije koje se bave blockchain tehnologijom, na kojoj se temelji bitcoin, procjena uloga bliži se čak milijardi dolara. Posljednja zvijezda tog svijeta je Ethereum u koji ulaže Microsoft, a ako uspije, predstavlja napredak u odnosu na bitcoin blockchain, budući da će dosad transakcijski novac moći postati i štedni i investicijski s višim stupnjem sigurnosti. Ethereum razvija sklapanje ugovora na osnovi blockchain tehnologije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:23