Menadžer tjedna

VJEKOSLAV MAJETIĆ (Dok-Ing) Inovator i poduzetnik odavno je poznat na tržištu samovozećih robota za poslove visokog rizika

Vjekoslav Majetić, Dok-Ing
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Što je postigao?
Na međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija u Kuala Lumpuru (Indonezija) osvojio je glavnu nagradu i zlatnu medalju za rudarski buldožer, novo inovativno vozilo iz Dok-Ingova pogona. Dok-Ing je jedan od pionira hrvatske robotske industrije, dugo poznat u svjetskim kriznim žarištima prvenstveno zbog svojih robotiziranih vozila za razminiranje. Ambicija im je bila proizvesti domaći električni automobil, ali osim nekoliko proizvedenih prototipnih primjeraka dizajnom simpatičnog, ali prevelikog i pomalo kabastog dvosjeda, proizvodnja nikada nije zaživjela.
Zašto je to važno?
Kada hrvatski proizvođač dobije nagradu za tehnološku inovaciju na azijskom, tehnološki najrazvijenijem tržištu, riječ je o uspjehu globalnih razmjera. Majetićeva tvrtka prepoznati je izvoznik proizvoda visoke tehnologije, nikada nije bila klasičan startup i nikad nije tražila subvencije velikih inkubatora. Imali su ideju, znali su kako je realizirati, i zasad su ispunili značajan dio vlastitih ambicija. Važno je zato što pokazuje da oni koji znaju mogu, lošoj poslovnoj klimi usprkos.
Kako posluje?
S 1056 zaposlenih, prihodom od 201 milijun kuna i s neto dobiti od 21,5 milijuna kuna (2016.) i bonitetnom ocjenom A1 (Bisnode) Dok-Ing se može smatrati vrlo uspješnom kompanijom. Prije dvije godine proizveli su dva električna autobusa za Grad Koprivnicu u sklopu europskog projekta Civitas Dyn@mo. Iste godine pokrenuli su i serijsku proizvodnju električnih skutera koji su, u malim serijama, dosad izvezeni u Španjolsku, Italiju, Maltu, Francusku, Italiju i Meksiko.
Što će učiniti u budućnosti?
Dok-Ingovi samovozeći roboti za razminiranje najčvršća su baza poslovanja kompanije. Ambicije su i dalje usmjerene prema električnom automobilu. Dok-Ingov model XD danas se može vidjeti tek povremeno na izložbama i kada je za volanom Vjekoslav Majetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 08:44