ŠOKANTAN GUBITAK

VLADA BIJESNA ZBOG GUBITKA OD 1,5 MILIJARDI KUNA Vrdoljak: MOL srušio vrijednost Ine preko noći

Porezna uprava ispitat će kako je MOL došao do gubitka od 1,5 milijardi
Zagreb, 270712.Vukovarska 78.U ministarstvu gospodarstva odrzan je sastanak Gospodarsko - socijalnog vijeca na kojem se najvise raspravljalo o aktualnom stanju u graditeljstvu koje biljezi stalne gubitke radnih mjesta i taj trend se ne zaustavlja.Na slici: Prof.dr.sc. Mirando Mrsic ( ministar rada i mirovinskog sustava ), Ivan Vrdoljak ( ministar graditeljstva i prostornog uredjenja ).Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / CROPIX

Ina je u 2013. godini zabilježila gubitak od 1,4 milijarde kuna, stoji u godišnjem financijskom izvješću tvrtke, objavljenom jučer. No, situacija je ponešto drugačija. Ina je, zapravo, ostvarila dobit u 2013. od 953 milijuna kuna. Naime, u posljednjem tromjesečju prošle godine, Uprava Ine je knjigovodstveno otpisala vrijednost svoje opreme na nalazištima u Siriji, i to u vrijednosti od 1,5 milijardi kuna. Također je otpisana vrijednost hrvatskih rafinerija u iznosu od 738 milijuna kuna. Nadalje, od ukupne dobiti odbijeno je i 127 milijuna kuna retroaktivnog poreza za potrošnju u rafinerijama.

Upravljačka prava

Spomenute stavke ukupno iznose 2,3 milijardi kuna te je usprkos ostvarenoj dobiti od 953 milijuna kuna, Ina godinu završila u velikom minusu. U Vladi su odmah reagirali na godišnje izvješće naftne tvrtke.

“Kao suvlasnici kompanije nikako nismo zadovoljni ovim rezultatom. Ovo što se zbilo najbolje pokazuje zašto država, kao vlasnik 44 posto dionica kompanije, mora imati upravljačka prava jer ona omogućuju utjecaj na odluke o tome gdje će se i koliko ulagati te što će se otpisivati. Prije otpisa vrijednosti naftnih polja u Siriji i smanjenja vrijednosti rafinerija, dobit Ine je, zapravo, iznosila 950 milijuna. Nije bila 1,5 milijardu u gubitku”, ističe ministar Ivan Vrdoljak.

Posljedica ovog knjigovodstvenog manevra i zabilježenog minusa jest zaustavljanje isplate dividende. Time je Republika Hrvatska ostala bez nekoliko stotina milijuna kuna planiranih prihoda. Istodobno, državni proračun ostaje bez očekivanog prihoda od poreza na dividendu Ine, kao i njezinu dobit u iznosu od skoro 250 milijuna kuna.

Iznenađenje u Vladi

Kako neslužbeno saznajemo, na Markovu trgu do posljednjeg trenutka nisu znali da će Uprava Ine prikazati ogroman gubitak. To znači da su mađarski suvlasnici tvrtke dramatično smanjili vrijednost imovine u Siriji te vrijednost dviju hrvatskih rafinerija, onih u Sisku i Rijeci.

Prema informacijama Jutarnjeg, Vlada koja je suvlasnik i drži 44 posto dionica Ine, tu je informaciju dobila tek dan prije objave poslovnih rezultata tvrtke na burzi. Takav postupak Uprave Ine sugovornici Jutarnjeg iz Vlade tumače kao jasnu poruku mađarskog partnera kako tvrtkom upravlja samo MOL i da suvlasnika, Republiku Hrvatsku, ništa neće pitati.

Nakon prvih devet mjeseci prošle godine Ina je imala registriranu dobit od nešto više od 300 milijuna kuna. Imovina u Siriji otpisana je u posljednjem tromjesečju, a neki naši sugovornici tvrde kako Ina nije morala svu imovinu otpisati odjednom. Postoji samo jedno objašnjenje: da je to učinjeno namjerno kako bi tvrtka imala negativan krajnji rezultat.

Ministra Ivana Vrdoljaka dodatno je razljutio i podatak da je Uprava Ine otpisala vrijednost rafinerija. “Kada je MOL kupovao Inu, bili su se obvezali ulagati u rafinerije, a danas umjesto toga imamo smanjenje njihove vrijednosti. Činjenica da je prošlogodišnji plus otpisima pretvoren u minus, i činjenica da s rafinerijama nije napravljeno ono što je obećano, dodatni su razlozi da ustrajemo na vraćanju upravljačkih prava državi kao suvlasniku Ine”, odlučan je ministar Vrdoljak.

Kako neslužbeno saznajemo, MOL-ovom metodologijom otpisa opreme u Siriji i vrijednosti rafinerija istražit će Ured za velike porezne obveznike Ministarstva financija RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:34