ZAHTJEVAN PROCES

VLADA DONIJELA ODLUKU Konzorcij Morgan Stanley, Intesa i PBZ bit će investicijski savjetnik za Inu-MOL

Upravna zgrada INA-e u Novom Zagrebu
 Josip Bistrović / Hanza Media

Investicijski savjetnici koji će pomoći Vladi u otkupu dionica koje mađarski Mol ima u Ini i vraćanju te naftne kompanije pod hrvatsko okrilje, na današnjoj su sjednici napokon i odabrani - Morgan Stanley, Intensa Sanpaolo i Privredna banka Zagreb (PBZ) vodit će taj zahtjevan proces. Oni su poslali zajedničku ponudu koja se pokazala najboljom te 'pomeli' konkurenciju koja je ušla u uži krug: JP Morganom i Lazard.

Kako je istaknuo ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, financijska ponuda konzorcija Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i PBZ je osam milijuna eura, a njihova je ponuda i za fazu pripreme i fazu izvršenja transakcije ocijenjena najkonkurentnijom. Njihova je ponuda ocijenjena najboljom i zbog cjelovitosti predloženog tima i zato što članovi konzorcija imaju recentno i relevantno institucionalno i osobno iskustvo u analizi poslovanja Ine, a za što se očekuje da će utjecati na kvalitetnije i učinkovitije obavljanje zadataka investicijskog savjetnika u ovoj transakciji.

Time je zaključena samo jedna u nizu nadolazećih faza u procesu otkupa Molovih dionica i eventualne naknade prodaje strateškom partneru, koja je pokrenuta nakon što je premijer Andrej Plenković krajem 2016. objavio da je Vlada odlučila vratiti Inu u svoje vlasništvo. Sredinom 2017. pokrenut je postupak odabira investicijskih savjetnika koji će joj pomoći u otkupu Molovih dionica u Ini.

Krajem prošle godine je odaslan poziv za podnošenje ponuda na adrese 22 potencijalna renomirana međunarodna investicijska savjetnika, a do 15. siječnja 2018. kada je bio rok, odazvalo se sedam globalno poznatih igrači u takvim projektima. Po referencama za naftni biznis, među njima je bio najjači Goldman Sachs, koji je svoju ponudu dao s Interkapitalom. Na kraju se nije našao u najužem izboru, što se uglavnom pripisuje cijeni.

U igri su bili još i Rothschild, Deutsche Bank te Morealis, dok su se nekima za kandidaturu ispriječili raniji angažmani s Molom. Od sedam ponuda koje su 'težile' od sedam do 14,3 milijuna eura, u daljnji selekcijski postupak ušle su tri, a posao pripreme kupnje dionica, savjetovanja u samoj kupnji dionica te oko opcija financiranja, kao i strateškog promišljanja o eventualnim novim Ininim partnerima, na kraju je dobio spomenuti konzorcij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:07