ŽESTOKA PALJBA

Vlada mora zaustaviti povlaštena umirovljenja

Ekonomisti smatraju da rashodi nisu smanjeni iako je to nužno, a očekivanja od prihoda su prenapuhana
 Saša Midžor Sučić/CROPIX

ZAGREB - Dok su se političari u Saboru žestoko obračunavali s prijedlogom proračuna, na jednom drugom mjestu i ekonomisti su iznosili svoje kritike, ali vrlo smirenim glasom. Glavni je prigovor da rashodi nisu smanjeni, iako je to nužno, dok su očekivanja od prihoda prenapuhana. Prema mišljenju ekonomskog analitičara Ante Babića, prihodi bi mogli biti oko pet milijardi kuna manji nego što se planira.

Mračne prognoze

Iako krizni porez smatra “nakaradnim i nepravednim”, Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije, ocjenjuje da ga ne bi trebalo ukidati dok se ne nađe drugi način rješavanja velikog manjka u proračunu. A treba krenuti s rezanjem rashoda. Jedno od područja koje iziskuje hitne poteze je mirovinski sustav.

- Treba hitno ukinuta beneficirana prava za odlazak u mirovinu, primjerice da se već od 1. siječnja 2010. godine u mirovinu odlazi po normalnim uvjetima. Na taj će se način izbjeći nepotrebni izdaci za proračun- rekla je Katarina Ott na skupu Splitske banke “Recept za izlazak iz krize”. Osim toga, smatra da treba preispitati postojeće povlastice i “retrogradno ukinuti ono što nije održivo, te produljiti zakonski rok za odlazak u mirovnu. U suprotnom, procjene govore da će 2050. jedan zaposleni uzdržavati jednog umirovljenika.

Tko je Hoover?

Da bi se rasteretilo gospodarstvo te osigurali razvoj i zapošljavanje prijeko je potrebno smanjenje poreznog opterećenja. Pritom porezna reforma, smatra Ott, ne bi trebala ići za tim da se smanjuju pojedine porezne stope ili pogoduje pojedinim društvenim skupinama.

Oporbu u Saboru, pak, najviše brine pitanje je li proračun ostvariv. Šef SDP-a Zoran Milanović Vladu je optužio da se ponaša poput Herberta Hoovera.

- Znate li tko je Herbert Hoover? To je čovjek koji je gradio brane na Coloradu, a prethodne je tri godine provodio istu politiku kao i vi: dizao je poreze, dok je proizvodnja padala, a nezaposlenost rasla. Za krizu je govorio da se ne događa u njegovu dvorištu, a tako se sada i vi ponašate - istaknuo je.

Zbog svega toga SDP ni ove godine ne namjerava podnositi amandmane, već zajedno s HNS-om i IDS-om traži da se uvede privremeno financiranje. Premijerka Jadranka Kosor ne uzbuđuje se mnogo. Ina bi do 29. prosinca trebala vratiti dug državi, a najavila je i mogućnost ranijeg ukidanja kriznog poreza, “ako to gospodarske prilike budu dopuštale”.

Bolni rezovi

Istodobno, ne namjerava štedjeti na mirovinama i socijali.

- Učinili smo i mnogo teških i bolnih rezova -podsjeća premijerka. Pritom navodi smanjenje ukupnih subvencije za 1,2 milijarde kuna.

Što opozicija zamjera proračunu za 2010?

1Država nije smanjila javnu potrošnju, nego ju je povećala

2Proračunski prihodi su postavljeni nerealno i neće se ostvariti

3Projekcija rasta BDP-a od 0,5 posto je neostvariva u 2010.

4U proračunu je premalo novca namijenjeno razvojnim projektima

5Država će u 2010. morati uvesti nove poreze i ukinuti nultu stopu PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:20