STRAH NA MARKOVU TRGU

Vlada: Neće biti poreza na imovinu dok ne prođe kriza

Hrvatska vlada boji se uvođenja poreza na imovinu jer smatra da bi to teško pogodilo građevinare i građane
 Vjekoslav Skledar / CROPIX

ZAGREB - U Hrvatskoj se u dogledno vrijeme neće uvesti porez na imovinu, kojim bi se oporezivali kuće i stanovi, najavljivan prošlog ljeta.

Naime, u Vladinim krugovima trenutno prevladava stav da bi uvođenje tog poreza u uvjetima krize nanijelo dodatni udarac građevinarstvu, koje jedva preživljava. Nadalje, mišljenje je tvoraca Vladine ekonomske politike da bi uvođenje poreza na imovinu osiromašilo recesijom ionako ugroženo stanovništvo, jer bi građani, koji se svakodnevno suočavaju s gubitkom posla, smanjenjem plaća i poskupljenjima, morali plaćati porez na nekretnine koje posjeduju.

Poticaj za jeftine stanove

- Kriza nije pravi trenutak za uvođenje poreza na imovinu. Bilo bi to potpuno suprotno od onoga što premijerka Jadranka Kosor želi postići pozajmicama građanima za kupnju stana, jer bi novi porez građane koji posjeduju nekretnine potaknuo da ih prodaju, i to u uvjetima kada se tisuće stanova u Hrvatskoj ne mogu prodati - kaže nam jedan izvor blizak Vladi.

Slično govori i jedan visokopozicionirani član Vlade, koji kaže da će taj potez najvjerojatnije pričekati neka bolja vremena.

Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja koja još nema porez na imovinu. Suočene s padom proračunskih prihoda, pojedine su europske zemlje taj porez uvele umjesto “kriznog poreza”. Na uvođenju poreza na imovinu prošlog su ljeta posebno inzistirali pojedini koalicijski partneri u Vladi, osobito SDSS, pa je tada najavljeno da će se razgovori o tome nastaviti na jesen. Do danas, međutim, nije poznato što se dogodilo s tim prijedlogom.

U međuvremenu je premijerka Kosor predložila da država pozajmicama od u prosjeku 200 eura po četvornom metru potakne prodaju stanova.

Prema informacijama iz Vladinih krugova, pozajmica od 100 eura po kvadratu davala bi se za stanove kojima je cijena kvadrata od 1500 do 1600 eura, pozajmica od 200 eura išla bi kupcima stanova čija je cijena od 1200 do 1500 eura po kvadratu, a 300 eura po četvornom metru dobivali bi kupci stanova čija je cijena do 1200 eura po kvadratu. Time se želi potaknuti kupnja jeftinijih stanova i oživjeti zamrlo tržište nekretnina.

Porez uvesti postupno

Analitičari upozoravaju da Vlada ipak ne bi smjela odugovlačiti s početkom oporezivanja imovine.

- Veći naglasak trebao bi biti na oporezivanju imovine, a manji na oporezivanju rada. Bez poreza na imovinu Hrvatska će ostati zemlja s vrlo visokom cijenom rada, što je u startu čini nekonkurentnom - ističe Hrvoje Stojić, makroekonomist Hypo-banke.

Dodaje kako se porez na imovinu može uvesti u fazama, čime bi se izbjegao porezni udar na građane koji posjeduju nekretnine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:30