KRIZA BEZ KRAJA

Cijene stanova PADAJU i u 2012. godini: Kvadrat nekretnina sljedeće godine bit će i do 200 eura jeftiniji nego sada

U ovom trenutku na tržištu se nalazi oko 15.000 neprodanih stanova. Cijene su dosad najviše pale u Puli, u dvije godine za gotovo 30 posto

ZAGREB - Cijene stanova u Hrvatskoj u sljedećoj bi godini mogle pasti desetak posto. Procjena je to stručnjaka za nekretnine, koji upozoravaju da na hrvatskom tržištu u ovom trenutku postoji oko 15.000 neprodanih stanova, a da ukupna gospodarska slika zemlje ni u 2012. neće biti znatno drugačija nego u ovoj godini. U takvoj situaciji, nastavak pada cijena stanova bio bi logičan potez, koji bi koliko-toliko probudio gotovo zamrlo tržište nekretnina.

- Ostane li stanje u gospodarstvu ovakvo kakvo je sada, a sve ukazuje na to da hoće, vjerujem da će cijene stanova padati i u 2012. Samo u Zagrebu mogle bi pasti za oko 10 posto, no konačna cijena ovisit će o lokaciji. Cijene stanova padat će i drugdje - ocjenuje Domenico Devescovi, voditelj internetskog portala Centar nekretnina.

Nove stambene jedinice

- I u sljedećoj godini očekujem nastavak pada cijena stanova. No, taj će pad biti postupan, na razini godišnjeg klizanja od pet do deset posto - ističe Maruška Vizek s Ekonomskog instituta.

Kada je riječ o metropoli, najveće šanse za snižavanje cijena imaju stanovi u Novom Zagrebu, posebno u Laništu i južnim dijelovima Novog Zagreba. Na tom je prostoru, naime, proteklih godina izgrađeno dosta stambenih jedinica, no potražnja za njima razmjerno je mala.

Centar metropole

Među kandidatima za novu korekciju cijena prema dolje su, kaže Devescovi, i stanovi u centru Zagreba, koji također već godinama traže kupce. Čekanje kupaca u centru metropole vidi se i po cijeni, koja već godinama klizi. Tako je, primjerice, prosječna cijena stambenog kvadrata u Donjem gradu u listopadu prošle godine bila 2377 eura, dok je u listopadu ove godine bila 8,9 posto niža, 2165 eura.

S druge strane, cijene stanova u drugim dijelovima Zagreba i dosad su imale manju dinamiku pada, pa Devescovi vjeruje da će korekcija cijena za njih u sljedećoj godini biti također nešto manja, oko pet posto.

Jedna od najvećih žrtava recesije upravo je tržište nekretnina. Cijene stanova u Hrvatskoj iz godine u godine padaju, pa je prosječna cijena četvornog metra stana u Zagrebu u listopadu ove godine, prema podacima Centra nekretnina, bila 1757 eura, što je gotovo 14 posto manje nego krajem 2007. godine, dok je, prema podacima internetskog portala Crozilla, bila 1783 eura.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:24