MJERE ZA POTICANJE GOSPODARSKOG OPORAVKA

Vlada produžuje rok otplate: Poduzetnicima krediti od 3 posto kamate i dvije godine počeka

Uvjeti za dobivanje kredita su da poduzetnik mora imati najmanje 25 posto privatnog vlasništva i mora ostvarivati najmanje 10 posto izvoza. Najveći iznos kredita je 70 milijuna kuna.
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici donijela mjere kojima se olakšava vraćanje kredita korisnicima modela kreditiranja A i A+ tako što se rok za otplatu kredita s tri godine produžuje na pet godina, a poček s godine dana na dvije godine.

Ministar financija Slavko Linić podsjetio je kako je bivša Vlada u okviru mjera za poticanje gospodarskog oporavka donijela odluku o modelima A i A+, kojima su osigurani jeftiniji krediti za poduzetnike.

Po tim modelima odobreno je 1018 kredita ukupne vrijednosti oko pet milijardi kuna, pri čemu je trećinu osiguravao HBOR, a dvije trećine poslovne banke, uz prosječnu kamatnu stopu od 4,9 posto.

S obzirom na posljedice krize, postoje problemi u vraćanju tih kredita pa je Vlada odlučila dodatnim mjerama produžiti rok povrata kredita s tri na pet godina, a dogovorom HBOR-a i poslovnih banaka 'grace period' bi se s godine dana pomaknuo na dvije godine.

Linić je najavio da će uskoro biti usvojen novi program razvoja gospodarstva koji će omogućiti kredite uz još nižu kamatu, od oko 3 posto.

Taj je program dogovoren s HNB-om, HBOR-om i poslovnim bankama, a obuhvaća osam milijardi kuna sredstava koje će po pola osigurati HBOR i poslovne banke, uz rok otplate od tri godine.

Kamatna stopa će biti još spuštena jer će HBOR-ova kamata iznositi 1,8 posto, a ona poslovnih banaka ne bi smjela biti iznad četiri posto, tako da Linić očekuje prosječnu kamatu od oko tri posto.

Rokovi korištenja su do 31. prosinca 2013. s time da bi u slučaju povećanog interesa mogla biti predložena dodatna sredstva, jer je prvi prijedlog za taj program predviđao 12 milijardi kuna.

Uvjeti za dobivanje kredita su da poduzetnik mora imati najmanje 25 posto privatnog vlasništva i mora ostvarivati najmanje 10 posto izvoza. Najveći iznos kredita je 70 milijuna kuna.

Također je predviđena mogućnost da se 30 posto od toga kredita koristi za otplatu starih kredita, kako bi se gospodarstvu dodatno smanjila cijena financiranja proizvodnje.

Time Vlada šalje jasnu poruku poduzetnicima - omogućuje im pristup jeftinijim kreditnim sredstvima za financiranje proizvodnih i investicijskih aktivnosti, naglasio je Linić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 18:13