MJERE ZA OPORAVAK

Vlada pušta tvrtkama četrnaest milijardi kuna

Nakon zakona i osnovnih kriterija za dodjelu kredita i jamstava, već idući tjedan očekuje se donošenje pravilnika za provedbu
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici donijela mjere za gospodarski oporavak koje bi trebale pridonijeti očuvanju postojećih i stvaranju novih radnih mjesta, povećanju investicija te povećanju kreditnih aktivnosti u državi koje su sada vrlo niske.

Odnos 30 prema 70

Usvojena su dva modela pomoći države - jedan preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) te drugi preko budućeg jamstvenog fonda. Kada bi se iskoristile sve mogućnosti, računa se da bi maksimalni kreditni potencijal bio 14 milijardi kuna. Prema modelu A, HNB smanjuje visinu obveznih rezervi bankma, čime se oslobađaju tri milijarde kuna, od čega dvije odlaze HBOR-u. Ta državna banka sudjelovat će u kreditiranju sa 30 posto, a banke sa 70 posto, što znači da je u tom modelu potencijalno raspoloživo šest milijardi kuna.

Optimistični Šuker

Drugi se model odnosi na osnivanje jamstvenog fonda u koji će država izdvojiti dvije milijarde kuna.

Pritom je maksimalni postotak državnog pokrića 50 posto, a najmanji 50 posto. Gospodarstvu će tako biti najviše dostupno osam milijardi kuna. Ministar financija Ivan Šuker procjenjuje da bi se tim kreditnim linijama u hrvatsko gospodarstvo moglo “upumpati” čak 16 milijardi kuna.

Pomoć bi mogli dobiti poduzetnici koji imaju potencijala za održivi razvoj te oni koji nisu bili u teškoćama prije 1. srpnja 2008. godine i koji nemaju dugova prema državi. Uz one koji su u problemima, neće se kreditirati ni poduzetnici koji se bave točenjem pića, kockanjem, kladioničarskim i sličnim djelatnostima.

Sve transparentno

- Još trebamo dogovoriti visinu kamata s poslovnim bankama. Nadamo se da će biti prihvaćene one koje imaju njihovi konkurenti na svjetskom tržištu - rekao je ministar Šuker na sjednici Vlade.

Predsjednica Vlade, Jadranka Kosor, najavila je danas da bi se prve “aukcije” mogle održati već 16. veljače. Premijerka J. Kosor pritom je ustvrdila da će sve biti provedeno vrlo transparento.

Ministar Šuker najavio je da će uskoro biti donesene i posebne mjere za pomoć građevinarstvu te za pomoć poduzetnicima koji su bili u teškoćama prije 1. srpnja 2008. godine, dakle prije udara gospodarske krize.

Krediti

Tko može, a tko ne može koristiti kredite

-poduzetnici koji imaju potencijala za održivi rzvoj: trgovačka društva, obrtnici i druge pravne osobe registrirane u Hrvatskoj

-korisnici ne mogu biti poduzetnici koji su bili u teškoćama prije 1. srpnja 2008. godine

-”biti u teškoćama” znači da je više od polovice temeljnog kapitala nestalo, a više od četvrtine izgubljeno godinu dana prije utvrđenog roka te ako je tvrtka bila zrela za stečaj

-korisnici ne mogu poduzetnici koji nemaju reguliran dug prema državi što znači da imaju neizmirene obveze ili da postojeći dug nisu reprogramirali

-poduzetnik ima reguliran dug ako obveze planira platiti iz kredita po novim modelima, a ispunjava druge uvjete

Kriteriji za odabir ponuda

-za pojedine projekte kvalifikacijski kriteriji su kreditna sposobnost i koeficijent zaduženosti (manji od 0,9)

-prilikom nadmetanja banaka na aukcijama se utvrđuju elementiu važni za odabir ponuda

-za sufinanciranje plasmana banaka osnovni je kriteriji visina kamata koju nudi pojedina banka

-za davanje državnih jamstava osnovi je kriterij postotak jamstva kojeg banka traži za pokriće kreditnog plasmana koji se dodjeljuju na auckijma

- za jamstvene kvote banke se natječu na samoj aukciji

Kako će se provoditi dodjela kredita

-pravo sudjelovanja na aukcijama imaju samo banke koje sudjeluju osiguranju sredstava HBOR-u (nakon smanjena obvezne rezerve HNB-a)

-uvjeti, način provedbe aukcija i kriteiji za odabir ponuda odrredit će se posebnim Pravilnikom o provedbi akucija

-aukcije se provode najmanje jednom mjesečno, pri čemu su unaprijed određeni kriteiji za ponudu banaka

-HBOR procjenjuju pristigle ponude na temlju utvrđenih procedura i potom izvještava banke

-banka analizira korisnike kredita prema svojim procedurama i određuje poduetnike kojima se mogu odobriti HBOR.ova sredstva

-banke HBOR-u upućuju popis kredita na suglasnos i odobrene, nakon čega se može realizirati učešće HBOR-ovih sredstva

Jamstva

Tko može dobiti jamstava:

-mogu sedati za kredite namijenjene investiranju

- za obrtna stedsva

-reprogramiranje kredita ugovorenih nakon 1.srpnja 2008. godine

Korisnici:

-banke koje na HBOR-ovom aukcijama licitiraju za iznose jamstva

-jamstva se daju za jamčenje obveza kredita

Procedura

-HBOR raspisuje aukcijei poziva banke na licitirajnje

-pojediniačmo jamstvo može iznositi najviše do 60 milijunaa kuna te pokrivati najviše 50 posto iznosa

Prognoze 11 analitičara: BDP će ipak pasti 0,5 posto

Vladine mjere neće mnogo pomoći u oporavku ekonomije pa 11 analitičara koje je anketirao Reuters prognoziraju da će BDP ove godine pasti 0,5 posto.

- Nezaposlenost raste i guši domaću potražnju. Ne vidimo mogućnosti poboljšanja prije druge polovice 2010. godine - kazala je Zrinka Matijević Živkovic iz RBA.

Hrvatski BDP godinama je rastao zahvaljujući državnim investicijama, potrošnji građana i prihodima od turizma, dok su industrija i izvoz zaostajali.

- Moramo promijeniti strukturu BDP-a i više se oslanjati na vanjsku potražnju. To zahtijeva reforme, kako u realnoj ekonomiji tako i u fiskalnom sektoru - istaknuo je Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke. Jedan od anketiranih analitičara kaže kako strani ulagači s kojima je razgovarao Hrvatsku i dalje svrstavaju među rizičnije zemlje u jugoistočnoj Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:45