WALL STREET U PANICI

WALL STREET BILJEŽI NAJVEĆI PAD DIONICA U ZADNJE DVIJE GODINE Uslijed trgovinskog rata Dow Jones indeks potonuo za 1100 bodova

Slavni kip bika na Wall Streetu
 Brendan McDermid/File Photo / REUTERS

Dow Jones indeks u dva je dana „potonuo“ za 1100 bodova, uslijed iščekivanja, što se sada čini, neizbježnog trgovinskog rata između SAD-a i Kine nakon Trumpove objave carina za kineske proizvode. Nervoza koja je pogodila ulagače, na Wall Streetu je uzrokovala najveći pad cijena dionica u zadnje dvije godine, prenosi CNN Money.

Pad Dow Jones indeksa od 400 bodova u petak, na 23.533 bodova, označava tjedni pad tog indeksa od 1400 bodova i najveće je tjedno opadanje indeksa od siječnja 2016. godine. Također, indeks S&P 500 potonuo je za 55 bodova, na 2588, a indeks Nasdaq za 174 na 6992 boda.

Dow Jones indeks pokazatelj je poslovanja 30 najvećih kompanija SAD-a koje su izlistane na burzi, a investitori taj index koriste kao indikator za određivanje cjelokupnog tržišnog raspoloženja. Uz Dow Jones, najviše se prate indeksi S&P 500 (Standard & Poor's) i Nasdaq. Budući da kretanja tih indeksa uvelike određuju odluke investitora, najveće je pitanje mogu li ovi zabrinjavajući rezultati pokrenuti lančanu reakciju.

„Ovdje vlada generalna „ludnica“ i ne znamo što je sljedeće što će nagaziti na trgovinu“, opisao je tržišnu situaciju Michael Block, glavni strateg Rhino Tradinga, za CNN.

„Mislim da će burza biti odlična“, u petak je odgovorio američki predsjednik Donald Trump na pitanje o situaciji na Wall Streetu te komentirao da je situacija bila puno gora prije nego je on preuzeo „predsjednički ured“.

Azijska su tržišta također pretrpjela udarce tako je, gotovo preko noći, indeks burzovnog tržišta za japansku burzu, Nikkei pao za 4,5 posto, šangajski Composite za 3,4 posto, a hongkonški Hang Seng za 2,5 posto.

Nepokolebani burzovnim potresima, Kineske su vlasti komentirale da se ne boje i da se neće povući iz trgovinskog rata. Također, prenosi CNN, osvetu za Trumpove carine izvršit će nametanjem vlastitih carina na američku robu u iznosu 3 milijarde dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:36