SVJETSKA TRŽIŠTA

WALL STREET U PADU DRUGI DAN U NIZU Dow Jones i S&P 500 u veljači zabilježili najveći mjesečni pad u dvije godine

Slavni kip bika na Wall Streetu
 Brendan McDermid/File Photo / REUTERS

Na Wall Streetu su i u srijedu cijene dionica pale više od 1 posto, drugi dan zaredom, jer su ulagači i dalje zabrinuti zbog mogućeg ubrzanja tempa povećanja kamata, pa su u veljači Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili najveći mjesečni pad u dvije godine.

Dow Jones potonuo je jučer 380 bodova ili 1,5 posto, na 25.029 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,11 posto, na 2.713 bodova, a Nasdaq indeks 0,78 posto, na 7.273 boda.

Ulagači su i dalje pod dojmom komentara novog predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella, koji je dan prije kazao da će Fed nastaviti voditi dosadašnju politiku postupnog povećanja kamatnih stopa.

Njegove izjave kako se rast gospodarstva ubrzava, što bi moglo potaknuti inflaciju, shvaćene su na tržištu kao najava ubrzanja tempa povećanja kamata Feda.

Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a još nedavno očekivalo se daljnje povećanje kamata u ovoj godini u tri navrata. No, sada su ojačale špekulacije da bi Fed mogao povećati kamate u četiri navrata, počevši od ožujka.

Ulagači, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management, i dalje pokušavaju dokučiti na kojim će razinama biti kamate Feda na kraju godine, a Powell je signalizirao agresivniji pristup.

Zbog toga ponovno rastu prinosi na američke državne obveznice, a viši prinosi štete tržištima dionica jer bi mogli dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz dionica i uložiti ih u sigurnije obveznice.

Na nesigurnost ulagača ukazuje nastavak rasta VIX indeksa 'straha' Čikaške burze opcija, koji je jučer ojačao daljnja 1,3 boda, na 19,85 bodova, najvišu razinu u tjedan dana. A to pokazuje da ulagači više osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Tako je veljača završila kao što je i počela – padom cijena. Naime, na početku mjeseca Wall Street je zabilježio oštre gubitke zbog rasta prinosa na najviše razine u četiri godine i straha ulagača od mogućeg jačanja inflacije i kamatnih stopa.

Premda je od tada tržište nadoknadilo dobar dio tih gubitaka, Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili su u veljači prvi pad nakon 10 mjeseci uzastopnog rasta.

S&P 500 indeks izgubio je u proteklom mjesecu 3,9 posto, a Dow Jones 4,3 posto. To je najveći mjesečni pad tih indeksa od siječnja 2016. godine, dok je Nasdaq indeks u veljači izgubio 1,9 posto, što je njegov najveći pad od listopada 2016.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,69 posto, na 7.231 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,44 posto, na 12.435 bodova, a pariški CAC 0,44 posto, na 5.320 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:09