PRIHODI PADAJU

YAHOO ĆE PRODATI SVOJ E-MAIL SERVIS? Napeta rasprava u upravi mogla bi završiti rasprodajom dijelova tvrtke koji su u gubicima

Marissa Mayer, Yahoo CEO, attends the Time 100 Gala celebrating the Time 100 issue of the Most Influential People In The World at Jazz at Lincoln Center on April 23, 2013 in New York. AFP PHOTO / TIMOTHY A.CLARY
 AFP

SAN FRANCISCO - Upravni odbor Yahooa na trodnevnom sastanku koji je započeo u srijedu, razmatra prodaju dijelova internetskog poslovanja, nakon što menadžment u protekle tri godine nije uspio oživjeti njegove prihode, kazao je izvor upoznat sa situacijom.

Pokušaji izvršne direktorice Marisse Mayer da oživi tradicionalni posao Yahooa u protekle četiri godine nisu dali rezultate, a gotovo sva tržišna kapitalizacija Yahooa od oko 34 milijarde dolara pripisuje se njegovim udjelima u kineskoj internetskoj tvrtki Alibaba Holding Group te u Yahoo Japan Corp.

Neto prihodi Yahooa smanjili su se sa 5,4 milijarde dolara u 2008. godini na 4 milijarde, koliko se očekuje da će iznositi u ovoj godini, dok je broj zaposlenih u rujnu iznosio 11.500, što je čak 32 posto manje nego kad je Mayer u 2012. stupila na dužnost.

Prodajom odvojenih kompanija - Yahoo e-mail, Yahoo i Tumblr - mogla bi se postići cijena između 2 i 8 milijardi dolara, tvrde analitičari i bankari. Mnogi pak očekuju da će njihova cijena vjerojatno iznositi 4 milijarde dolara.

Nakon takve prodaje, Yahoou će ostati udjeli u Alibabi i kompaniji Yahoo Japan.

Procjenjuje se da bi vrijednost Yahoova udjela u Alibabi mogla biti viša ako bude prodan putem tržišta, no pitanje je bi li to dezinvestiranje moglo dobiti neoporezivi status. Naime, američka porezna uprava odbila je Yahoo dati jasno očitovanje o tome da potez, kojim bi udjel u Alibabi bio izdvojen u posebnu tvrtku pod nazivom Aabaco, neće podlijegati oporezivanju. Yahoo je u 2005. godini za 40 posto udjela u Alibabi platio milijardu dolara.

Zainteresirane za taj dio poslovanja mogle bi biti privatne equity tvrtke zbog ogromne baza kupaca Yahooa, ali i tehnološke tvrtke željne mobilnih i internet sadržaja Yahooa.

The Wall Street Journal objavio je da bi potencijalni ponuditelji mogle biti kompanije ​​Verizon i IAC / InterActiveCorp.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:13