JESTE LI ZNALI?

ZADNJI DAN ZA ODLUKU Samo još danas u Fini možete odabrati model drugog stupa mirovinskog osiguranja

Čelnici mirovinskih fondova kažu da će im mali A portfelji dati veću fleksibilnost
 Cropix

Od 1,694.332 onih koji štede za mirovinu u 2. stupu, do srijede ih se svega 3537 odlučilo za kategoriju mirovinskog fonda ovisno o sklonosti riziku. Od toga, 2380 građana se odlučilo za agresivniju strategiju ulaganja odnosno A kategoriju, a 1157 za konzervativni C potportfelj. Danas je zadnji dan predbilježbi u poslovnicama Fine.

Kategoriju ulaganja ubuduće će građani moći birati jednom u tri godine, u mjesecu u kojem su rođeni i to u kalendarskoj godini kada napune godine života koje su djeljive s brojem tri.

Predstavnici mirovinskih fondova, kao i u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, mali odaziv ne vide kao debakl.

- Iako je riječ o relativno malom broju članova mirovinskih fondova koji su promijenili modele, možemo govoriti o počecima brige građana za budućnost i visinu mirovine - smatra Božidar Štubelj, zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava. Građani još uvijek, kaže, ne doživljavaju drugi stup kao štednju.

Čelnici mirovinskih fondova objašnjavaju da će im mali A portfelji dati fleksibilnost pri ulaganjima. Iako će se tek 21. kolovoza točno znati s kolikom imovinom koja kategorija raspolaže, jer će Regos do tada provoditi knjiženja i uštimavanja, prema neslužbenim procjenama A kategorije četiri mirovinska fonda mogle bi pod upravljanjem imati oko 100 milijuna kuna. To im, tvrde fond menadžeri, daje na okretnosti. Moći će brzo i lako ulaziti u neke pozicije i, ako nisu zadovoljni ili vide bolju priliku, izlaziti a da ne naprave lom na tržištu.

Odnos građana prema kategorijama ili potportfeljima će se promijeniti, kažu, za 3-4 godine, kad vide povijest ulaganja. Prema izračunima, ako B kategorija nosi prinos od oko pet posto, A kategorija će ostvarivati oko sedam, a C oko tri do četiri posto.

Mirovinski fondovi upravljaju s oko 61,4 milijarde kuna. Prosječan prinos od osnutka mirovinskih fondova je 5,75 posto. Glavnina imovine uložena je u domaću imovinu oko 54,3 milijarde kuna ili 87 posto, a u inozemstvu svega 8,1 milijardi kuna odnosno 13 posto.

Agresivnost znači i veće prinose

A kategorija ulazi u rizičniju kategoriju ulaganja s očekivanim višim prinosima u dužem razdoblju. Maksimalno 55 posto imovine ulaže se u hrvatske dionice ili dionice članica EU ili OECD zemalja, minimalno 30 posto u obveznice. Umjerena B kategorija imat će sličnu strategiju ulaganja kakvu su dosad imali mirovinski fondovi, što znači da će maksimalno 35 posto neto imovine ulagati u dionice, oko 50 posto u obveznice. C kategorija je najmanje rizična, s nižim prinosima, i nije dozvoljeno ulaganje u dionice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:00