ENVER MORALIĆ

'Zadovoljan sam postignutom cijenom'

 Goran Šebelić/CROPIX

Najveća je to investicija jednog srpskog poduzetnika u Hrvatskoj, i zato sam ponosan - komentirao je jučer Enver Moralić, vlasnik PPK Kutjevo i jedan od najbogatijih Hrvata, koji je ovih dana nakon gotovo tri godine pregovora prodao poljoprivredne zadruge Jankovci i Negoslavci srbijanskom poduzetniku Petru Matijeviću, kojega nazivaju “kraljem mesa”.

Ni Matijević ni Moralić ne žele otkriti vrijednost transakcije o kojoj su pregovarali godinama. A upravo zbog cijene pregovori su se toliko i otegnuli: Moralić nije želio prodati jeftino, a Matijević nije želio platiti skupo.

Zadovoljan cijenom

No, konačno su se dogovorili, a i usuglasili da o tome ne govore javno. Moralić nam je jučer potvrdio da je zadovoljan postignutom cijenom, ali tvrdi da se ne voli hvaliti u javnosti.

- Zadovoljan sam i zato što je to najveća investicija srpskog poduzetnika u Hrvatskoj. Hrvati su uložili milijarde u Srbiju - govori Moralić.

Podsjetimo da se poduzetnik Enver Moralić u Hrvatsku vratio početkom 90-ih. Podrijetlom je iz Kotor Varoši, a djetinjstvo je proveo u Banjoj Luci. Nakon završetka Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu mislio je da će raditi na zemlji, ali okolnosti su ga odvele na druga područja, najprije u trgovinu umjetnim gnojivom i sredstvima za zaštitu bilja pa u naftni biznis. Stekao je poslovno carstvo koje se proteže u nekoliko država. Imao je nekoliko kemijskih tvornica, naftna polja i tvornice plastike u Kazahstanu te brojne nekretnine.

U Hrvatskoj je 90-ih pokušao kupiti PIK Vrbovec, ali nije uspio. Ali 1994. godine ipak je kupio Božjakovinu, poljoprivredno dobro s 2500 hektara. Godine 2003. postao je i vlasnik poljoprivrednog kombinata Kutjevo, koje se prostire na 7500 hektara oranica, voćnjaka, lovišta i vinograda. Kupio je i poljoprivrednu zadrugu Stari Jankovci, a na ulaganje u poljoprivredu odlučio se zbog ljubavi prema poljoprivredi te zato što je inženjer agronomije, kako ističe u intervjuima.

Matijević je, preuzimanjem zadruga, postao i vlasnik 1500 hektara poljoprivrednog zemljišta, skladišnih kapaciteta, mehanizacije te najveći zemljoposjednik u Hrvatskoj.

‘Nije se dobro hvaliti’

- Pregovori su trajali godinama jer se nismo mogli dogovoriti oko cijene, ali konačno je sve super ispalo, sad je gotovo, potpisali smo ugovor: i mogu reći da je to jedna jako lijepa priča - kaže Moralić.

Međutim jučer ga je iznenadio Matijevićev intervju u Večernjem listu u kojem se usporedio s poduzetnikom Ivicom Todorićem: “Ponekad sam sebi kažem: da sam ostao u Hrvatskoj, danas bih bio jači od Todorića.”

Moralić smatra da Matijević nije trebao navoditi ničije ime te ne razumije zašto se na taj način hvali.

- Nije se dobro tako uspoređivati. Nikad ne bih rekao da sam veći od nekoga. Trebamo se mjeriti sami sa sobom, a ne tako nastupati - kaže Moralić. Dodaje da je s Matijevićem u dobrim odnosima te da je ovo bilo “prijateljsko preuzimanje”. - On ionako živi samo kilometar i pol od zadruga, meni je puno dalje, a znate kako se kaže, “gdje nema mačke, miševi kolo vode” - objašnjava Moralić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 07:03