Dijamant, Frikom, Mercator-S

ZALOŽENA IMOVINA AGROKOROVIH KOMPANIJA U SRBIJI Banke u vlasništvu Miodraga Kostića kredite od 50 milijuna eura osigurale strojevima, opremom...

Miodrag Kostić
 Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Neke od Agrokorovih kompanija u Srbiji prilično su opterećene kreditima, objavio je danas beogradski B92, u tekstu koji govori o pravnoj bitki koju u Srbiji vode Sberbank i izvanredna uprava Agrokora oko dugova i imovine.

Pozivaju se na registar zaloga u Agenciji za privredne registre gdje se vidi da su na imovinu i potraživanja Agrokorovih tvrtki u Srbiji već položeni zalozi za zajmove od oko 80 milijuna eura.

“Najveći dio se odnosi na Sberbank Slovenija koja je 20 milijuna eura potraživanja od Dijamanta osigurala strojevima i opremom, kao i pravom na zajmove koje je Dijamant godinama davao Idei u vrednosti od oko 46 milijuna eura”, pišu.

Dodatno, AIK banka u vlasništvu Miodraga Kostića, ima osiguran zajam od 1,23 milijarde dinara (oko 10 milijuna eura) Dijamantu zalogom na opremu i silos u Odžacima. Ta banka ima velika potraživanja od Mercatora – S, Agrokorove kompanije koja upravlja supermarketima Idea, Mercator, i Roda u Srbiji.

“U tri kredita AIK banka je posudila Mercatoru preko 40 milijuna eura, a kao zalog je uzela prihode od davanja u zakup 20 lokala u Mercator centru u Beogradu, zatim Roda centru u Čačku, kao i u trgovinskim centrima u Nišu, Subotici Kragujevcu.

Kikindski mlin koji je u vlasništvu Dijamanta i Frikoma je založio opremu u Kikindi za kredit Jubanke, koja je kao i AIK banka u vlasništvu Miodraga Kostića, od tri milijuna eura”, objavili sun a B92.

Frikom je pak za dva kredita kod Jubmes i Komercijalne banke u ukupnoj vrijednosti od 880 milijuna dinara ili 7,3 milijuna eura založio ukupno 4,5 miljuna tona smrznutog povrća koje stoji u hladnjačama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:44