SHIFT CONFERENCE

ZAVRŠIO NAJVEĆI DOGAĐAJ DOMAĆE START-UP SCENE U Splitu se za pažnju ulagača nadmetala 24 nova projekta

SPLIT - Najvažniji faktor za ostanak vaše tvrtke jest naći prave ljude, koji će htjeti raditi i unapređivati tvrtku, a da im glavna motivacija nije novac, poručio je Tom Preston-Werner, osnivač Githuba, popularnog online alata za razvoj softvera, na vodećoj domaćoj start-up konferenciji Shift, koja se, četvrtu godinu zaredom, u četvrtak i petak održala u Splitu.

- Uspjet ćete samo ako se u vašem radnom okruženju osjeća ljubav prema tome što radite - rekao je Preston-Werner. On je prije osam godina pokrenuo Github, a prošle godine pokrenuo je uspješan startup Codestarter koji nastoji kroz crowdfunding kampanju kupiti računala i pružiti mogućnost djeci koja nemaju kompjuter da nauče kodirati.

Lov na savjete

Atmosfera na drugom danu bila je u opuštenija od prvog dana konferencije, kada se u Hrvatskom narodnom kazalištu odvijala prava borba među posjetiteljima za najbolja sjedala kako bi pokupili što više savjeta od vodećih svjetskih poznavatelja tehnologije, trendova i inovacija. Zbog velikog broja ljudi morale su se otvoriti i lože na prva dva kata.

U sklopu Shifta, u dva dana održalo se i natjecanje među 24 start-upa koji su nakon odrađenih seminara i mentorskih program prezentirali svoje start-upe posjetiteljima i stručnom panelu sudaca, među kojima su bili predstavnici istaknutih globalnih akceleratora i fondova - YCombinator, 500startups i Venrock.

Kakvo je vani vrijeme?

Prema ocjeni stručnog žirija, pobjednik Shift Challenge 2015. je Tourgent, druga je Enigmedia, a treći Mybeeline. Pobjednike je čekala je novčana nagrada od 10.000 dolara za prvo mjesto te tri tisuće i dvije tisuće dolara za drugo i treće mjesto.

Među najpopularnijim aplikacijama predstavljenim na konferenciji posebno su se isticale aplikacije Epic Weather, koja nastoji kroz animirane likove korisnike informirati o vremenskoj prognozi, Mybeeline, namijenjena modernom uzgajivaču pčela, i Cabup, aplikacija koja ocjenjuje taksi službe u Hrvatskoj i susjednim državama, njihove vozače, cijene i vozila.

Glavni urednik utjecajnog portala Techcrunch Mike Butcher upozorio je na što se poduzetnici trebaju usmjeriti u budućnosti: sljedeći veliki tehnološki iskorak, smatra on, dogodit će se u industriji nosivih uređaja.

Fokus na svrhu

Des Traynor iz tvrtke Intercom s posjetiteljima je podijelio savjete o najuspješnijim strategijama za razvoj start-upa. - Velik broj start-upa izgubi se u procesu razvoja, zaborave što zapravo stvaraju i za koga. U silnoj strci žele uključiti što više u aplikaciju, a to ih na kraju košta puno vremena i novca koji bi se mogao iskoristiti za održavanje aplikacije. Jednostavno, ne razumiju da nuditi više nije uvijek poželjno - rekao je Des Traynor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 17:06