LOŠE VIJESTI ZA KRAJ GODINE

Zbog rastrošne državne uprave i odgode reformi S&P snizio rejting Hrvatskoj

S&P smanjio rejting Hrvatskoj, investitori pozvani na krajnji oprez pri posuđivanju
 Davor Pongračić/Cropix

ZAGREB - Standard and Poor’s , jedna od tri vodeće globalne bonitetne agencije, snizila je danas ocjenu Hrvatskoj s BBB na BBB-, što je najniža ocjena unutar investicijskog razreda.

Svaki pomak naniže Hrvatskoj bi zapravo zatvorio vrata novog zaduživanja na tržištu, a dosadašnji dug svrstao u kategoriju financijskog smeća (junk).

Loš okus ovoj vijesti dodatno daje i S&P-ova negativna prognoza budućeg hrvatskog rejtinga, čime se već sada investitori u hrvatske obveznice (ali i kreditori hrvatskih kompanija) pozivaju na najvišu razinu opreza.

Cijena hrvatskih obveznica na tržištu danas je, odmah po objavljivanju S&P-ova smanjivanja rejtinga, krenula naniže, dok je prinos na obveznice od prošlog mjeseca porastao gotovo za četvrtinu (sa 4,2 na 5,139 posto).

Agencija se danas oglasila priopćenjem u kojemu stoji da je ocjena Hrvatskoj smanjena nakon što su S&P-ovi analitičari zaključili da je kriza na Hrvatsku imala veći utjecaj od ranije predviđenog i da zbog toga očekuju sporije hvatanje ritma Hrvatske s ostatkom EU prosjeka.

Prva posljedica snižavanja hrvatskog boniteta bit će, po mišljenju analitičara agencije Bloomberg , skuplje zaduživanje hrvatske Vlade uoči otplate 750 milijuna eura duga koji stiže na naplatu u ožujku 2011.

Komentirajući za Bloomberg, Zdeslav Šantić, glavni analitičar Splitske banke, rekao je kako je pad hrvatskog boniteta prije svega rezultat odgađanja provedbe reformi i konsolidacije državnih troškova.

Analitičari Standard and Poor’sa negativno su se osvrnuli i na Vladine pokušaje političkog manevriranja uoči godine u kojoj slijede parlamentarni izbori.

- Populističko popuštanje biračima značajno oslabljuje izglede da će Vlada provesti najavljene proračunske uštede - smatra S&P, čiji analitičari upozoravaju da će deficit zbog predizborne rastrošnosti rasti čak i ako se oporavak od krize nastavi u ranije predviđenom ritmu.

S&P je u priopćenju pozitivno ocijenio odluku premijerke Jadranke Kosor da se upusti u borbu s korupcijom i organiziranim kriminalom, što je pomoglo Hrvatskoj u pregovorima za članstvo u Europskoj Uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:59