Zatvoreno javno savjetovanje

ZELENA AKCIJA: Imamo najgori sustav za gospodarenje otpadom u EU, a ni novi plan ne vodi cilju 50-postotnog recikliranja. Za to nam prijete i kazne

 Sergej Drechsler / Novi list / CROPIX

Danas je završeno javno savjetovanje o izmijenjenom Planu gospodarenja otpadom RH 2016.-2022., s čijim donošenjem Hrvatska već debelo kasni i krši europske propise, a prijeti joj i gubitak 475 milijuna eura iz EU fondova ako se taj dokument ne usvoji do kraja mjeseca.

Zelena akcija je pak u petak objavila kritiku tog izmijenjenog plana jer smatra da je unazađen. Predviđene su mjere koje idu ka ostvarenju ciljeva recikliranja 50 posto otpada, ali, kažu, financijska struktura plana ne odgovara tim mjerama, te je previše novca predviđeno za izgradnju zastarjelog koncepta regionalnih centara gospodarenja otpadom.

„Polovica ukupno predviđenih sredstava izdvaja se za regionalne centre koji koče razvoj sustava recikliranja", ističe Zelena akcija i upozorava da takvim pristupom neće doći do temeljitih promjena, što bi uskoro moglo stići na naplatu i kaznom EU zbog neispunjenja ciljeva.

Zelena akcija, naime, traži da se odustane od razvoja regionalnih centara miješanog otpada, spaljivanja koje šteti okolišu, a donosi veliki trošak, te predlaže sustav smanjenja, ponovne uporabe i recikliranja otpada.

„U izgradnju regionalnih centara ulaže se duplo više nego u lipanjskom prijedlogu Plana na štetu prioritetnih mjera. Za vozila i opremu za odvojeno sakupljanje predviđeno je 290 milijuna kuna manje, centre za ponovnu uporabu 95 milijuna manje, za kućno kompostiranje 20 milijuna manje, zbrinjavanje morskog otpada 7,5 milijuna manje, itd", naglasili su.

Sadašnji sustav ocijenili su jednim od najgorih u Europskoj uniji jer se na odlagališta odlaže 83 posto komunalnog otpada, a odvajanje građanima nije dostupno niti isplativo, što rezultira sa samo 17 posto recikliranog otpada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:19