MEDIJSKI KOLOS

ŽELI STVORITI NEVIĐENO MEDIJSKO CARSTVO Murdoch nudi 80 milijardi dolara za Time Warner

Bio bi to trijumf staroga magnata, ispunjenje plana koji kuje 50 godina. Vladao bi svim svjetskim medijskim sadržajem
Rupert Murdoch, executive chairman of News Corporation, speaks during a panel discussion at the B20 meeting of company CEOs in Sydney on July 17, 2014. Over 350 business leaders have gathered in Sydney for the 2014 B20 Summit to discuss and determine policy recommendations ahead of the G20 Leaders Meeting in Brisbane later this year. AFP PHOTO/POOL
 JASON REED/AFP

Rupert Murdoch izjavio je u srijedu da nudi 80 milijardi dolara za kupnju Time Warnera. Njegovo carstvo Twentieth Century Fox tom bi akvizicijom naraslo na čudovišnu koncentraciju koja bi obuhvaćala televizijske kanale Fox, Fox News, FX, TNT i TBS, pretplatu na premium sadržaj HBO-a, filmske studije Twentieth Cenutry Fox i Warner Brothers te niz velikih kompanija kroz koje bi kombinirao svoj biznis s pravima na prijenose koja Time Warner ima za sveučilišnu košarku, NBA, prvu bejzbolsku ligu i niz drugih velikih sportova, popularne serije, filmove i televizijske emisije. Ta kompanija imala bi godišnje prihode od 65 milijardi dolara.

Ovakve megalomanske ponude Murdochov su stil, gotovo sve su isprva odbijene, većina je na kraju prihvaćena.

Ponuda za Time Warner mogla bi izazvati još veću konsolidaciju od one koju smo ove godine gledali kroz navjeća američka spajanja. Svi se bore za novo tržište koje objedinjuje telekomunikacije, produkciju filmova, serija i glazbe, live prijenose velikih događaja, distribuciju, društvene mreže i mobilni marketing, u pitanju su stotine milijardi dolara u idućih 20 godina. U ponudi za Time Warner, navode američki mediji, Fox je najavio da će u sklopu nužne dekoncentracije udjela na tržištu prodati CNN jer je on ionako izravna medijska i ideološka konkurencija Murdochovu Fox Newsu. To bi moglo izazvati veliku bitku zainteresiranih, posebno Disneyevih CBS-a i ABC-a.

U Time Warneru se o ponudi naširoko raspravljalo i početkom srpnja Murdochu poslali pismo s odgovorom da će radije ostati neovisni.

Nije im se svidjelo što im Murdoch nudi udio u povlaštenim dionicama, oni žele imati pravo glasa u Foxu i ne žele da obitelj Murdoch, kao u Foxu ima kontrolne pakete povlaštenih i redovnih dionica jer ih u Time Warneru nema nitko. Nakon što ga je Warner odbio, Murdoch još nije najavio svoj idući korak, izvori koje citiraju mediji tvrde da ne namjerava odustati.

Dioničari će vjerojatno pritisnuti upravu Time Warnera da nastavi pregovore. Naime, oko 70 posto dioničara Time Warnera, među kojima i neki od najvećih mirovinskih fondova, imaju udjele i u Foxu.

I Fox i Time Warner unajmili su timove savjetnika na Wall Streetu. Fox je uzeo Goldman Sachs i Centerview Partners, a Time Warner Citigroup i još nekoliko kompanija.

Uspješna kupnja Time Warnera bila bi kruna Murdochove karijere. Istodobno, industrija zabave mora proći konsolidaciju. Time Warner, nastao spajanjem Timea i Warnera, opekao se 80-ih u katastrofalnom spajanju s AOL-om i ove se godine prilično uspješno spojio s Comcastom u kabelskom biznisu. Kad se pritom odricao časopisa Time i drugih tiskovina bio je to znak da je spreman dobro se prodati.

Tajni sastanak sa šefom Bewkesom

Murdoch je pomno planirao ponudu sa sinom Jamesom, svojim najvjernijim direktorom Chaseom Careyjem i financijskim direktorom Johnom Nallenom. Početkom lipnja Murdoch i Carey tajno su se sastali s direktorom Time Warnera Jeffom Bewkesom, pišu američki mediji. Nekoliko tjedana kasnije Fox je poslao formalnu ponudu na 85 dolara u dionicama i gotovini za svaku dionicu Time Warnera, s premijom od 25 posto. Murdoch je napisao da je spreman platiti 60 posto u udjelima, a 40 posto u gotovini, da može skupiti 24 milijarde dolara za akviziciju i da njegova ponuda ne ovisi o mogućnostima financiranja na tržištu.

Praktički je ponudio gotovo 13 puta više od svog godišnjeg prihoda prije oporezivanja, deprecijacije i amortizacije. Fox procjenjuje da bi spajanjem s Time Warnerom uštedjeli više od milijardu dolara na smanjenju divizija prodaje i logistike, a usto obećavaju da će zadržati najuspješnije Time Warnerove menadžere i kreativne direktore te da neće gasiti kanale i filmske studije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:40