FORBESOVA LISTA

ZEMLJE NAJBOLJE ZA POSLOVANJE Evo gdje se našla Hrvatska između 144 države: Pretekle su nas Slovenija, Makedonija, Rumunjska...

 iStock

Hrvatska se na listi zemalja najboljih za poslovanje u 2015. godini, koju je uzevši u obzir nekolicinu kriterija složio američki magazin Forbes , našla na 46. mjestu od 144 države.

Od zemalja u regiji, najbolje su plasirane Slovenija i Makedonija (20. i 39. mjesto). Mađarska je na 42. mjestu, a ispred Hrvatske su i Rumunjska (44.), a i Bugarska (45.).

Crna Gora je zasjela na 49. mjesto liste najboljih zemalja za poslovanje, a Grčka je na 50. mjestu. Albanija je 69, BiH je 78, a Srbija posljednja među zemljama iz regije i nalazi se na 83. mjestu.

Europa u ovom istraživanju dominira: naime, europske zemlje predstavljaju dvije trećine od prvih 25 zemalja, a Danska je drugu godinu zaredom zasjela na tron.

Situacija nije baš najsjajnija za SAD koji se našao na 22. mjestu, posebice kada znamo da je ta najveća svjetska ekonomija 2009. godine zauzimala 2. mjesto.

Forbes je zemlje rangirao na temelju 11 faktora među kojima su i pravo na imovinu, inovacije, porezi, tehnologija, korupcija, sloboda (osobna, tržišna i monetarna), zaštita i osiguranje investitora, a podaci su uzeti iz sljedećih organizacija: Freedom House, Heritage Foundation, Property Rights Alliance, Transparency International, World Bank Group te World Economic Forum.

New Zeland našao se na drugom mjestu, kao zemlja koja ima transparentnu i stabilnu poslovnu klimu koja ohrabruje poduzetnike.

Na listi slijede Norveška, Irska i Švedska.

Njemačka se pomaknula za dva mjesta i sada je na 18., a Kina (druga najveća ekonomija svijeta) se pomakla s 97. na 94. mjesto. Ova zemlja tako loš status duguje maloj osobnoj i financijskoj slobodi, kao i lošoj zaštiti investitora.

Na samom dnu liste su zemlje koje imaju vrlo visoku stopu korupcije i gotovo nikakve osobne slobode. Čad je nakon tri godine zamijenio Gvineju na posljednjem mjestu. Tu su i Libija, Haiti te Mianmar.

OVDJE pogledajte čitavu listu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:07